Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye demonstrasjoner i Irak:

Nå går rasende irakere ut i gatene

Det er portforbud, internettet stenges og titusenvis av rasende irakere protesterer mot myndighetene over hele landet. Minst ni skal være drept.

KREVER ENDRING: En av de mange tusen demonstrantene i hovedstaden Bagdad. Men de siste dagene har det vært voldsomme demonstrasjoner i en rekke byer i landet. Minst ni personer skal være drept. Demonstrantene raser over høy arbeidsledighet, korrupsjon og dårlige tjenester. Foto: Thaier al-Sudani / Reuters / Scanpix
KREVER ENDRING: En av de mange tusen demonstrantene i hovedstaden Bagdad. Men de siste dagene har det vært voldsomme demonstrasjoner i en rekke byer i landet. Minst ni personer skal være drept. Demonstrantene raser over høy arbeidsledighet, korrupsjon og dårlige tjenester. Foto: Thaier al-Sudani / Reuters / Scanpix Vis mer

Sinte, frustrerte og arbeidsløse irakere har de siste dagene demonstrert i en rekke byer i landet for å vise sin misnøye over det de ser på som et korrupt og udugelig lederskap.

Over 20 prosent av irakerne er arbeidsledige. Flertallet av disse er unge, ifølge Verdensbanken.

- Korrupsjonen har pågått i 14 år og vi har heller ikke hatt strøm, vann eller andre tjenester. Vi vil ikke ha noe fra de politiske partiene. Gi oss bare et land, vi vil bare ha et land å leve i, sier en av demonstrantene, ifølge The New York Times.

Ni drept

BRENNER HUS: Demonstrantene setter fyr på huset til Hikma-bevegelsen da de protesterte mot den høye arbeidsløsheten, korrupsjonen og dårlige tjenestene i den sjia-hellige byen Najaf. Foto: Abdullah Dhiaa al-Deen / Reuters / Scanpix
BRENNER HUS: Demonstrantene setter fyr på huset til Hikma-bevegelsen da de protesterte mot den høye arbeidsløsheten, korrupsjonen og dårlige tjenestene i den sjia-hellige byen Najaf. Foto: Abdullah Dhiaa al-Deen / Reuters / Scanpix Vis mer

Arbeidsledighet, korrupsjon og mangel på det meste har ført frustrerte folk ut i gatene. Det har ført til voldsomme sammenstøt mellom demonstranter, politi og sikkerhetsstyrker i en rekke byer i landet. Demonstrantene er møtt med tåregass, slag og skudd, melder Al Jazeera.

Bare i den sørlige byen Nasiriya er minst tre demonstranter og én politimann drept i går. Også i hovedstaden Bagdad skal en person være drept og flere hundre skadd. Totalt skal antallet drepte de siste dagene være ni.

Demonstrasjonene er så voldsomme at politiet «mistet kontroll». Da ble landets spesialstyrker satt inn, sier en politikilde til Reuters. Det er nå portforbud i Nasiriya og to andre byer i Sør-Irak.

- Alle biler og mennesker har forbud mot å bevege seg i Bagdad etter klokka fem i dag, torsdag, og fram til de hører mer, melder statsminister Abdul Mahdi i en skriftlig uttalelse, melder Reuters.

Det er høy arbeidsledighet, korrupsjon og dårlige offentlige tjenester som får folk til å gå ut i gatene. Protestene er de største siden statsminister Abdel Abdul Mahdi kom til makta for ett år siden.

Kutter nettet

MANGE I GATENE: Her fra byen Najaf. Foto: Abdullah Dhiaa al-Deen / Reuters / Scanpix
MANGE I GATENE: Her fra byen Najaf. Foto: Abdullah Dhiaa al-Deen / Reuters / Scanpix Vis mer

En rekke steder i landet skal også internettet ha blitt slått av. Dette gjelder også i hovedstaden Bagdad.

Som i Egypt har hovedstaden Bagdad sin frihetsplass, Tahrir Square. Denne ble stengt for offentligheten i går, som medførte at demonstranter og politimenn var i sammenstøt i områdene rundt, skriver Al Jazeera videre.

SINNA: Mange unge mennesker viste sitt raseri mot regjeringen. Her i Bagdad. Foto: Alaa al-Marjani / Reuters / Scanpix
SINNA: Mange unge mennesker viste sitt raseri mot regjeringen. Her i Bagdad. Foto: Alaa al-Marjani / Reuters / Scanpix Vis mer

- Jeg kom for å støtte brødrene mine på Tahrir-plassen, sier Abdallah Walid til AFPs utsendte i Zafaraniya.

Her brant demonstrantene dekk i gatene.

- Vi vil ha jobber og bedre tjenester. Vi har bedt om dette i årevis uten at regjeringen har gjort noe med saken, sier en 27-åring.

I hovedstaden Bagdad hørtes lyd av skyting og sirener hele kvelden i går, ifølge Al Jazeeras mann i byen.

Den irakiske regjeringen skal være overrasket over de store demonstrasojnene, som har blitt organisert gjennom sosiale medier.

- Myndighetene synes å være veldig bekymret for at disse demonstrasjonene sprer seg. De begrenser muligheten til å sende live fra demonstrasjonene, sier Imran Khan til Al Jazeera.

Også i den oljerike byen Basra er demonstrantene ute i gatene, men hittil går dette rolig for seg. Det samme meldes fra byene Samawa, Kirkuk, Tikrit og Diyala.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling