Nå går renta opp

I dag setter Kreditkassen opp renta på bil- og forbrukslån med inntil 1,25 prosentpoeng. Samme bank gikk med 2,2 milliarder kroner i overskudd i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må øke inntjeningen, sier informasjonsdirektør Kjell Flø i Kreditkassen til Dagbladet.

Og dermed har banken hans trolig utløst et aldri så lite renterush. For ingen skal føle seg trygg selv om bankene har vært gjennom noen gullår.
Milliardoverskudd er slett ingen garanti mot dyrere lån. I første omgang må de fleste bedrifter og privatkunder i Kreditkassen regne med et rentehopp på et kvart prosentpoeng, enkelte får så mye som 1,25 prosentpoeng på toppen av dagens rente. For nye lån skjer økningen allerede i dag, for gamle lån i midten av mai. Dersom de andre bankene er sin tradisjon tro, kommer det trolig flere rentehopp i tida framover.

Boliglån skjermes

For boliglånskunder er det likevel mulig å puste lettet ut i denne omgang. Boliglånene skjermes mot renteøkning. Kunder med bil- og forbrukslån blir det verre for. I løpet av de nærmeste ukene skal Kreditkassen granske kundenes betalingsevne og sikkerhet. Er økonomien din skral, får du dyrere lån som straff.

- Men blir man bedre låntaker av høyere rente da, Flø?
- Det er selvsagt et godt spørsmål, men sikkerheten og risikoen har endret seg for en del, og da må vi justere opp.

- Renta var for lav

Informasjonsdirektøren i Norges nest største bank mener Kreditkassen har vært for billige på en del lån. Samtidig er forskjellen mellom innskudds- og utlånsrenter mindre enn noen gang.

- Når vi på toppen må regne med større tap og mer skatt i framtida, er vi avhengig av å øke inntjeningen, sier Flø.