Nå går stormen nordover

Uværet som raser over Europa har i ettermiddag skapt kaos lanfgs store deler av kysten i Sør-Norge. Nå går stormen nordover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorologene har varslet full storm på Sørlandet i kveld, og Norges Vassdrags- og Elektrisitetsvesen (NVE) har varslet en ny tiårsflom, den tiende på to uker i regionen. Folk oppfordres til å feste løse gjenstander utendørs godt, og sørge for at båter er skikkelig fortøyd.

Nå går stormen nordover. I løpet av kvelden og natta vil stormen bevege seg nordover mot Bodø.

- I løpet av det neste døgnet vil det blåse sørøstlig stiv kuling og opp til storm langs hele kysten fra Haugesund til Bodø, sier statsmeteorolog Haakon Melhuus til NTB.

Flere veier stengt

I kveld er det storm og springflo langs kysten av Sør-Norge fra ytre Oslofjord til Haugesund. I Drammen har elva gått over sine bredder og oversvømmet restuaranter, veier, rundkjøringer, et kjøpesenter og en rekke kjellere. I Lier holdt et tak på å en Mega-butikk å bli blåst av.

På Lillestrøm er flere kjellere oversvømmet, og i Asker og Bærum og flere andre steder på Østlandet er veier stengt på grunn av uvær og flom.

Sentrum avsperret

Stengte veier

Vegmeldingssentralen melder at fylkesvei 44 i Telemark, riksvei 304 i Vestfold og fylkesvei 275 i Vestfold, er stengt på grunn av flom.

Riksvei 7 over Hardangervidda, riksvei 55 over Sognefjellet, ferjestrekningen Revsnes - Linesøy i Sør-Trøndelag, fylkesvei 243 i Sogn og Fjordane, fylkesvei 337 mellom Brokke og Suleskard i Agder, fylkesvei 385 mellom Øksendalen og Storefjellseter i Oppland/Hedmark og fylkesvei 755 over Imingfjell er stengt på grunn av uvær.

Togforsinkelser

Forsinket:

  • Vestfoldbanen - flom ved Drammen stasjon.
  • Østfoldbanen- flom på Halden stasjon.
  • Sørlandsbanen - strømbrudd mellom Vennesla og Kristiansand
  • Forsinkelser mellom Stavanger og Sira i Rogaland på grunn av saltbelegg på skinnegangen og strømbrudd.Stengt:

  • Randsfjordbanen er stengt mellom Hokksund og Hønefoss etter at et lokaltog kjørte inn i et jordras klokka 18 mandag.

I Mandal sto vannet over knehøyde på flere utesteder og i et kjøpesenter, og politiet måtte sperre av deler av sentrum. Flere av sperringene blåste på sjøen. En fabrikk på Gismerøya ble oversvømmet etter at en ni meter høy steinfylling måtte gi tapt mot bølgene. Ved 20-tiden var vannet på retur. I Arendal ble flere restauranter i sentrum evakuert.

I Kristiansand har båter slitt seg, vinduer har knust og biler nesten blåst på sjøen. Ifølge NRK Sørlandet måtte politiet sende ut alle tilgjengelige mannskaper for å sikre biler som sto i fare for å blåse på sjøen. En bil havnet på havbunnen, 15-20 biler ble tauet vekk. Flere fergeavganger er innstilt.

I kveld slet hurtigferja «Silvia Ana» seg. Åtte trosser røk tvert av. En slepebåt har nå delvis kontroll over fartøyet.

- Situasjonen er dramatisk. Jeg var rett i nærheten da de åtte trossene forut på båten røk. Det var et voldsomt smell og trossene knakk som fyrstikker, sier linjedirektør Terje Marcussen i Color Line til NTB.

Folk blir nå bedt om å holde seg innendørs på grunn av faren for å bli truffet av flyvende takstein.

Vurderer strømstans

På grunn av faren for flom i Otra vurderer nå det lokale energiverket å stenge ned flere transformatorstasjoner, og dermed ta strømmen i deler av byen, både på Lund og i sentrum. I Evje er strømmen allerede borte.

Vindkastene skal være på opptil 17 meter i sekundet, og øker de mer vil politiet vurdere å stenge Varodd-brua.

- Hold deg inne

Storm Weather Center advarer nå sørlendingene mot å gå ut:

- De første timene oppfordrer vi særlig folk i indre strøk til å ta sine forholdsregler. Årsaken er at vinden kommer fra sør og sørøst, noe som gjøre at den slår ned fra fjellene. I tillegg kan fjellformasjonene gjøre at vinden tar uventede retninger og får uventet styrke, forteller meteorolog Roar Hansen i Storm til TV2.no.

Problemer i Telemark

Også i Telemark skaper uværet problemer. Mellom Åmot og Rauland har rundt 100 abonnenter mistet strømmen melder NRK Telemark, og kraftlaget kunne ved 18-tiden ikke si noe om når strømmen kom tilbake.

Det er innført kolonnekjøring over Haukeli, og vannet har steget betraktelig langs kysten i ettermiddag. Flere steder meldes det om båter som har slitt seg og biler som flyter i vann.

Milliardstorm

Den sørlige delen av Storbritannia er nærmest lammet av det samme uværet, som har ført til tiårets verste storm på de britiske øyene. Kostnadene anslås til nærmere 26 milliarder kroner.

Folk blir advart mot å bevege seg utendørs med mindre de er helt nødt. Stormen er den verste i siden orkanen i 1987, melder Sky News.

Tre briter skal være omkommet i uværet, to av dem ble drept i trafikken. Flere skal være skadd av fallende trær. Det er meldt om vindstyrker opp i 120 kilometer i timen.

Londons nye turistattraksjon Millennium Eye er stengt etter at flere av vinduene i kjempe-pariserhjulet knuste i den sterke vinden.

Frankrike og Sverige er også hardt rammet. Fergetrafikken står i stampe, flere ferger klarer ikke å legge til kai i uværet. To personer skal være omkommet i Frankrike, i tillegg skal en nederlandsk sjømann være omkommet av et fall ned i lasterommet da skipet kom ut for uværet.

Danmark ventes å bli neste offer for stormen.

Dagbladet.no følger saken.

Se også:

Norges Vassdrags- og Energidirektorat - flomvarsler

Norsk Meteorologisk Institutt - stormvarsler

UNDER VANN: Restauranten «SJØHUSET» i Kristiansand står delvis under vann.
UNDER VANN 2: London og store deler av sørlige Storbritannia er rammet av stormen som nå kommer mot Norge.