Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

360 navn spilt inn til Venstre-toppen

- Nå går vi i dvale

Hele 26 av de 27 som i dag har toppverv i Venstre vil fortsette som tillitsvalgte. I alt teller valgkomiteens kandidatliste 360 navn.

TIDENES ENGASJEMENT: Valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen forteller om tidenes engasjement i Venstre. Hele 360 navn er spilt inn til de 27 vervene som skal bekles. Video: Jostein Sletten/Mats Rønning Vis mer

- Jeg tror ikke alle de 360 vil bli partileder, sier en lattermild Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

På vei ut av et lukket landsstyremøte i et hotell på Fornebu fredag kveld blir hun på nytt spurt om hvordan det er å lede et parti der kravet om fornyelse er det hyppigst gjentatte innspillet til valgkomiteen.

UTFORDRET: Venstre-leder Trine Skei Grande må konstatere at flere ønsker jobben hennes. Her i intervju med NRK etter fredagens landsstyremøte. Foto: Mats Rønning
UTFORDRET: Venstre-leder Trine Skei Grande må konstatere at flere ønsker jobben hennes. Her i intervju med NRK etter fredagens landsstyremøte. Foto: Mats Rønning Vis mer

Grande sier hun ikke er overrasket over engasjementet, for spørsmålet om hun er den rette til å lede Venstre har hun fått en rekke ganger. Men når Dagbladet spør om hun selv har oversikten over hvor mange som ønsker å overta jobben hennes, vil hun ikke svare.

- For meg er det fantastisk at dette er et skip ingen vil forlate, sier Grande med henvisning til det store antallet kandidater som nå er spilt inn til ulike posisjoner i Venstres ledelse, sentralstyre og landsstyre.

- Tidenes engasjement

I hotelletasjen over landsstyremøtet satt valgkomiteen samlet til sitt første møte i det som tegner til å bli en langvarig prosess. Først 6. mars har komiteen frist til å avgi sin innstilling.

Flere i partiet frykter at det nå er duket for måneder med åpen kamp om toppvervene i Venstre. Valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen håper diskusjonene vil holdes internt og maner til ro framover.

- Vi går nå i dvale og dukker opp først til våren, sa Thorbjørnsen da han møtte pressen på Fornebu fredag kveld.

Han snakker om «tidenes engasjement» i Venstre.

- Vi har fått 1560 mailer og 360 navn til de 27 vervene som skal bekles. Og av de som besitter disse vervene i dag, er det bare Inger Noer som har takket nei til å fortsette, sier Thorbjørnsen.

- En knute

At så mange navn er spilt inn gjør arbeidet i valgkomiteen krevende, erkjenner Thorbjørnsen.

- Det er en utfrodring, men det er først og fremst en glede at medlemmene våre har vist et så stort engasjement, sier han.

- Fra partiorganisasjonen kommer kravet om fornyelse. Men både partilederen og begge nestlederne vil gjerne fortsette. Tar de ingen hint?

- Ja, det er en liten knute. Men den er ikke gordisk, sier Thorbjørnsen, som selv har 36 år bak seg som lokalpolitiker for Venstre.

Han har også sittet i valgkomiteen før. Thorbjørnsen var nemlig komiteens nestleder da sterke krefter i Venstre vinteren 2004 jobbet for å vrake partileder Lars Sponheim til fordel for Olaf Thommessen. Sponheim nektet å bøye av, og det endte med at Thommessen trakk seg som lederkandidat.

- Vi har tatt lærdom av den prosessen, sier han.

Jobbintervjuer

Allerede fredag kveld startet valgkomiteen intervjurunder med aktuelle kandidater. Først ute var stortingsrepresentantene. I helga skal også Venstre-leder Trine Skei Grande til «jobbintervju» for vervet hun selv besitter, mens en av de fremste utfordrerne - Abid Raja - først skal i ilden ved en senere anledning.

- Nå har vi overlatt arbeidet til valgkomiteen, og jeg har full tillit til at den vil gjøre en god jobb. Også pressen bør ha respekt for at et parti må ha sine interne prosesser, sier Raja.

På spørsmål om han frykter en ny, opprivende lederstrid i Venstre, svarer han som følger:

- Vi må vise at vi er bedre nå enn historien gir oss eksempler på. Vi må vise at vi er gode rollemodeller, sier han.

Heller ikke Sveinung Rotevatn, en annen av kandidatene til Venstres øverste ledelse, sier han ser noe negativt i at mange har melder seg på.

- Det er ikke et problem for et parti at mange har lyst til å gjøre en innsats, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media