Nå gir hun EU øksa:  - Storbritannia skal bli suverent og uavhengig igjen

Theresa May legger fram planen for Brexit.

PLANEN KLAR: Theresa May lanserer søndag sin plan for hvordan Storbritannia skal melde seg ut av EU.  Foto:  AFP PHOTO / Adrian DENNIS / NTB scanpix
PLANEN KLAR: Theresa May lanserer søndag sin plan for hvordan Storbritannia skal melde seg ut av EU.  Foto:  AFP PHOTO / Adrian DENNIS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I helga holder Det konservative partiet i Storbritannia landsmøte i Birmingham i England. Der kom statsminister Theresa May med en soleklar beskjed som understreker at Storbritannia nå gir EU øksa for godt etter sommerens sjokkavstemning.

Der stemte 52 prosent av britene for å forlate EU, og siden den gang har det store spørsmålet vært hvordan den prosessen skal gjennomføres.

Og det er først nå den starter offisielt.

Løsriver seg

Det forteller May i et intervju med avisa The Sunday Times. Hun gjør det klart at loven som i 1972 innlemmet Storbritannia i det europeiske fellesskap, vil bli opphevet.

Forslaget har fått navnet «Den store opphevelsen» og betyr i praksisk at Storbritannia løsriver seg fra all EU-lov. I prinsippet vil EU-lovgivningen skrives inn i britisk lov, men britiske folkevalgte vil ha bestemmelsesrett over hva som skal inkluderes og hva de kan skrote.

- Dette er første steg for at Storbritannia skal bli et selvstendig og uavhengig land igjen, sier hun.

Nøkkelen her er artikkel 50 i Lisboa-traktaten. Den vil formelt starte prosessen med britisk EU-utmelding. Ifølge May vil de utløse denne artikkelen innen utgangen av mars neste år.

- I den neste trontalen vil vi innføre en lov som fjerner den europeiske fellesskapsloven fra våre lovbøker, sier May.

I likhet med vår egen konge, holder den britiske monarken en gang i året en tale i nasjonalforsamlingen der regjeringens planer for det kommende året presenteres. De siste årene har den britiske trontalen blitt holdt i mai eller juni, skriver NTB.

Tidlig neste år

Ifølge The Telegraph er talen May skal holde under landsmøte i morgen svært viktig. Hun må vise britene at hun nå har en plan for å melde landet ut av unionen. Hun har vært under sterkt press fra EU-topper, investorer og partikolleger for å legge fram en Brexit-plan.

Utenriksminister Boris Johnson uttrykte det samme i et intervju med Sky News forrige uke.

Han røpet at britene trolig vil aktivere den såkalte paragraf 50 tidlig neste år, og dermed begynne sin utmeldingsprosess.

Da har britene to år på seg til å framforhandle en avtale med EU.

- Jeg tror faktisk ikke man behøver å bruke to fulle år, men la oss se hvordan det går, sier Johnson til Sky News.

- Vi kommer til å nyte godt av fantastiske muligheter for frihandel med våre venner i EU. Ikke bare kjøper vi flere tyske biler enn noen andre, vi drikker også mer italiensk vin enn noen andre. De kommer ikke til å gjøre noe for å risikere det, sier Johnson om hvordan han tror forhandlingene kommer til å gå.

May tok over etter David Cameron gikk av i kjølvannet av folkeavstemningen i juni da et flertall av britene stemte for at landet skal forlate EU.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer