NÅ: Giske gir opp kampen om toppverv i Ap

Men han vil fortsatt ha møterett i fylkesstyret og lede organisasjonsutvalg.

MISTET TILLIT: Trond Giske. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MISTET TILLIT: Trond Giske. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Lederen i valgkomitéen har opplyst meg om at det ikke lenger er mulig å få en enstemmig innstilling på meg til arbeidsutvalget i Trøndelag Arbeiderparti, skriver Giske på Facebook.

Han skriver videre at en delt innstilling vil føre til støy og konflikt helt fram til årsmøtet. Dermed ønsker han ikke lenger en plass i arbeidsutvalget. Ap-toppen trekke seg derimot ikke som tiltredende styremedlem i Trøndelag Ap eller som leder av organisasjonsutvalget.

Tiltredende styremedlem innebærer at Giske har møterett i fylkesstyret i kraft av å være valgt inn på Stortinget fra Trøndelag Ap.

Siden han nå ikke blir medlem av arbeidsutvalget, får Giske heller ikke plass det viktige landsstyret i Ap.

- Verken for Trøndelag Arbeiderparti eller meg selv er det en ønskelig situasjon. Det er et halvt år til et viktig kommunevalg og vi må få oppmerksomheten over på kandidatene våre, på politikk og på våre svar for et bedre Trøndelag, fortsetter Giske.

Ekstraordinære møte

I ettermiddag har valgkomiteen holdt et ekstraordinært telefonmøtet i forbindelse med videoen av at Giske står tett inntil en ung kvinne på dansegulvet.

Giske var sterkt kritisk til VGs dekning av saken og kom fredag morgen med krav om en unnskyldning fra avisa.

- Jeg sitter fortsatt som tiltredende medlem i styret i Trøndelag Arbeiderparti og leder av organisasjonsutvalget. En fortsatt støy om en AU-plass er ikke verdt den belastningen det ville medføre for alle partimedlemmer, tillitsvalgte og kandidater til kommunevalget, skriver Giske videre på Facebook.

FIKK SMS: Jorodd Asphjell, lederen for valgkomiteen i Trøndelag Ap, fikk Giske-videoen på SMS under møte i valgkomiteen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Ikke så ille

Kvinnen på videoen sa torsdag kveld at filmen ikke var så ille som det kunne se ut.

- Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med han, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit, og han gikk vel fra utestedet før vi gjorde, sa kvinnen.

Fredag ettermiddag ble det kjent at noen truet komitélederen med VG-sak i forkant av at videoen ble publisert.

Fredag kveld skal Trøndelag AUF etter planen også ha møte om sin tillit til Giske. Han kommer i ettermiddag med et nytt angrep på VG.

- Mediene har også engasjert seg sterkt i dette styrevalget. Det toppet seg i en svært feilaktig sak i VG i går kveld. En video, som den involverte kvinnen sier er helt uproblematisk, er brukt for å presse valgkomitéen med trussel om at den ville bli havne i VG hvis jeg ikke ble vraket. Da trusselen ikke førte frem, ble den brukt til en svært uriktig fremstilling i VG, skriver Giske.

Krevende for familien

Giske skriver videre at hensynet til familien har talt med i vurderingen hans:

- Den prosessen vi har vært gjennom har vært krevende, først fremst for familien min og meg, men også for parti- og fagbevegelsesvenner, skriver han.

Giske legger til at han håper det blir mulig å gå videre sammen.

- Jeg hadde et ønske om å engasjere meg sterkere i Trøndelag Arbeiderpartis styre for de sakene jeg brenner for i Trøndelag og Norge. Det engasjementet tar jeg med meg i den rollen jeg nå skal ivareta i styret og i organisasjonsutvalget.

Åpnet vei

Den tidligere Ap-nestlederen viser også til det endelig punktumet partiet satt i behandlingen av varslersakene mot ham tidligere i vinter. Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng avviste Giskes krav om å få behandlet sakene på nytt, og slo fast at Giske har brutt partiets retningslinjer for seksuell trakassering.

Giske trekker i sitt Facebook-innlegg fram et annet punkt i brevet fra partiledelsen:

- Tidligere i vinter sa Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng at det ikke er noe som står i veien for min fulle deltakelse i partiet. Det var bakgrunnen for at jeg sa ja til å være kandidat. Spørsmålet om jeg skulle bli AU-medlem i stedet for tiltredende styremedlem, har skapt stort engasjement. Jeg er veldig glad for den store støtten jeg har opplevd i Trøndelag Arbeiderparti, skriver han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer