Nå gjør de pro-russiske opprørerne som Putin ber om

Øker håpet om en slutt på kampene.

DEMONSTRASJONER:  Her demonstrerer prorussere i Donetsk tidligere denne måneden. Foto: EPA/Roman Pilipey/NTB scanpix
DEMONSTRASJONER: Her demonstrerer prorussere i Donetsk tidligere denne måneden. Foto: EPA/Roman Pilipey/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Pro-russiske opprørere i Øst-Ukraina ble mandag enige om å respektere en våpenhvile erklært av den ukrainske presidenten, skriver The Guardian.

Det øker håpet om en slutt på måneder med kamper som har drept mer enn 350 mennesker og tvunget titusener på flukt.

Putins vilje Kunngjøringen kommer kort tid etter at Russlands president Vladimir Putin oppfordret til direkte samtaler mellom regjeringa og opprørerne.

I tillegg har USAs president Barack Obama advart Putin gjentatte ganger om at Russland må gjøre mer for å lette på krisa i landet.

Opprørernes løfte om å respektere våpenhvilen kom på den første dagen med samtaler mellom den tidligere ukrainsk president Leonid Kutsjma, den russiske ambassadøren, europeiske tjenestemenn og de østlige separatister som har erklært uavhengighet.

Fredsplan Forhandlingene ble lansert i tråd med fredsplanen til president Petro Poroshenko, som forrige fredag startet med en ukes unilateral våpenhvile.

Alexander Borodai, en av opprørslederne som deltok i gårsdagens samtaler i Donetsk, sa at opprørerne ville respektere Poroshenko sitt ønske.

Opprørerne har tidligere krevd at det ukrainske militæret trekker sine tropper fra øst som en betingelse for eventuelle forhandlinger, men Borodais uttalelser representerer en ny holdning, som naturligvis øker forventningene om at våpenhvilen kunne holde.

Allerede før opprørerne gjorde sitt løfte, sa regjeringen at det ikke har vært noen kamper i øst sida mandag morgen.

Klar tale Putin understrekte tidligere, etter sine samtaler med Obama, om at for å normalisere situasjonen i det østlige Ukraina, så er det nødvendig å få til en «effektivt slutt på kampene og starte direkte samtaler mellom de stridende parter.»

Talsmann ved det Det hvite hus, Josh Earnest, forteller på Obamas vegne at han oppfordret Putin til å bruke sin personlige innflytelse mot separatister for å fremme fred og stabilitet i Ukraina, og stanse flyten av våpen over grensa.

Earnest mener at en diplomatisk løsning på krisa fortsatt er mulig.

- Russland vil møte ytterligere konsekvenser om vi ikke ser konkrete tiltak for å stabilisere situasjonen, sier han på vegne av den amerikanske regjeringa.

Putin har på sin side klart å opprettholde trykket på den ukrainske regjeringen i Kiev for å gi landets østlige industrielle regioner mer makt, som ville tillate dem å holde tette bånd med Russland, og samtidig tjene Kremls hovedmål om et Ukraina utenfor NATO.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer