Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå gjør Obama sitt siste helseframstøt

La fram kompromissforslag i helsereformstriden dag.

SISTE SJANSE: President Barack Obama har lagt fram et forslag til kompromiss om helsereform. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX
SISTE SJANSE: President Barack Obama har lagt fram et forslag til kompromiss om helsereform. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Barack Obama la mandag fram en ny versjon av helsereformen han ønsker å gjennomføre i USA, men forslaget ble umiddelbart avvist av Republikanerne. Den amerikanske presidenten har invitert ledere fra Demokratene og Republikanerne til samtaler om helsereformen torsdag, og målet er at det nye forslaget skal bane vei for et for et tverrpolitisk forlik i saken.

- Vi har gjort vårt beste for å bygge bru, og forhåpentligvis vil dette skape framgang i prosessen, sier kommunikasjonsdirektør Dan Pfeiffer i Det hvite hus.

Republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, mener derimot at Obamas nye forslag undergraver muligheten for et kompromiss.

- Presidenten har svekket troverdigheten til ukas møte ved igjen å foreslå en storstilt statlig overtakelse av helsevesenet, sier Boehner.

Flere skal få helseforsikring
Obamas nye plan har en kostnadsramme på 950 milliarder dollar over en periode på ti år, melder Det hvite hus. Administrasjonen mener helsereformen vil føre til at underskuddet på USAs statsbudsjett blir redusert med 100 milliarder dollar i løpet av den samme tidsperioden.

Helsereformen vil ifølge Det hvite hus føre til at 31 millioner amerikanere får helseforsikring som ikke har det i dag.

Føderale styresmakter skal samtidig få utvidede fullmakter til å sette foten ned for «urimelige» prisøkninger fra forsikringsselskapenes side.

Obamas vil også benytte seg av ordninger med skattelette for arbeidstakere og mindre virksomheter for å gjøre helseforsikring billigere.

Nødvendig med nytt vedtak
Representantenes hus og Senatet har allerede vedtatt hver sin versjon av helsereformen, men lovgivningen må samkjøres og vedtas på nytt før den kan tre i kraft. Det er et slikt samkjørt lovforslag Obama nå har lagt fram. Han er helt avhengig av tverrpolitisk støtte for lovforslaget etter at Republikanerne vant suppleringsvalget til Senatet i Massachusetts tidligere i år.

Før suppleringsvalget hadde Obamas parti Demokratene et såkalt superflertall på 60 av 100 seter i Senatet, men nå er flertallet redusert til 59 mot 41 for Republikanerne.

Konsekvensen er at Republikanerne nå har makten til å stanse lovforslag ved å forhindre at de går videre til endelig vedtak.

Vrake
Republikanerne har på sin side gjort det klart at om Obama skal få støtte hos dem, må han vrake de to forslagene som allerede er vedtatt i Kongressen.

Det finnes likevel noen alternative utveier for Obama. For eksempel kan han unngå kravet om 60 stemmers flertall i Senatet dersom han benytter seg av en spesiell budsjettprosess hvor det kun kreves et flertall på 51 stemmer.

Ifølge Pfeiffer holder presidenten fortsatt denne muligheten åpen.

Avgjørende for mellomvalg
Dragkampen om helsereformen blir avgjørende for mellomvalget til Kongressen i november, mener den politiske analytikeren Gary Nordlinger.

- Jeg husker katastrofen for Demokratene ved valget i 1994 som om det var i går. Der spilte det mislykkede forsøket på helsereform sterkt inn på det dårlige resultatet, sier Nordlinger, som anslår at det er 30 prosents sjanse for en gjentakelse av 1994 i november.

- President Obama er bare nødt til å få en helsereform vedtatt, jo før jo bedre. Det er helt kritisk, sier Nordlinger til NTB.

Torsdagens fjernsynsoverførte møte om helsereformen skal holdes i Blair House like ved Det hvite hus.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!