- Nå glemmer vi krigen

PRISTINA (Dagbladet): En ytterst skjør romjulsfred hersket i Kosovo i går for andre dag på rad. I hovedstaden Pristinas hovedgate var krigen til og med byttet ut med en smilende julenisse og en ikke plagsomt blyg Snøhvit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SNØHVIT OG NISSEN: Gårsdagens julebudskap i krigens Kosovo: - Nå glemmer vi krigen, sier nissen.

- Det er jul. Nå glemmer vi krigen, sa nissen.

Han var for anledningen albaner.

- Jeg er 70 prosent muslim og 30 prosent julenisse, presiserte han. Før han gjorde det som var jobben hans, nemlig å ha barn på fanget og bli fotografert. På den måten kan stolte foreldre minnes jula 1998 for noe annet enn at minst 14 mennesker er blitt drept i de kraftige sammenstøtene nord i provinsen.

Bare i går ble det funnet minst fire drepte forskjellige steder i Kosovo. Ifølge serbiske kilder var alle kosovoalbanere.

Overtar ansvar

Når champagnekorkene spretter på nyttårsaften overtar Norge formannskapet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Dermed har Norge også ansvaret for de internasjonale observatørene, som etter planen skal bestå av 2000 ubevæpnete personer.

Deres arbeid blir meget vanskelig, siden de skal bidra til at en offensiv albansk geriljahær ikke slåss mot godt trente og utstyrte serbiske polititropper som i mange år har demonstrert at de bare kjenner maktens brutale språk.

Etter fire dagers harde kamper, som startet på julaften, lyktes det OSSEs observatører å reetablere en slags våpenhvile mellom partene. Men lokale kommandanter for den albanske geriljahæren UCK sa i går til reportere at de ikke visste om noen våpenhvile.

Og hvor effektiv er en våpenhvile som de krigførende partene ikke selv vet om?

Heller ikke NATOs generalsekretær, Javier Solana, er særlig overbevist om at freden er sikret. Han understreket i går at partene må merke seg at trusselen om flyangrep fortsatt står ved lag.

- NATO er beredt til å gripe inn, hvis situasjonen krever det, het det i en erklæring fra alliansen.

Ingen væpnet støtte

Et annet problem romjulas sammenstøt avslører er observatørenes sikkerhet. Fredsobservatørene har ingen form for væpnet støtte.

I julehelga opererte de i kampområdene på en måte som egentlig går ut over deres mandat.

Å snakke med partene innebar en ganske stor risiko. Denne gangen gikk det godt, og man fikk etablert en slags våpenhvile.

Men hva skjer neste gang ubevæpnete observatører går imellom krigførende parter?

Det opptok verken nissen eller Snøhvit som skulle glede barn og voksne i Pristinas hovedgate i går. Foreløpig er ikke krigen kommet hit, bare mange av flyktningene fra Podujevo og landsbyene rundt, der trefningene i romjula fant sted.

17 minus

De aller fleste flyktningene fra Podujevo er i hus, selv om de har det både trangt og kaldt.

De siste nettene har temperaturen vært nede i 17 kalde grader. Snøen legger et uskyldsrent teppe over slagmarken.
Men bildet lyver.

For under den hvite uskylden ligger både miner og de fleste observatørers tro på at når snøen forsvinner, og markene tørker opp, så kommer krigen tilbake for fullt.