<strong>BARE ETT:</strong> Antonov 225 Mriya, verdens største fly, har flere ganger hatt planer om å ta turen innom Oslo Lufthavn. Nå går ryktene på nytt. Foto: Antonov.com
BARE ETT: Antonov 225 Mriya, verdens største fly, har flere ganger hatt planer om å ta turen innom Oslo Lufthavn. Nå går ryktene på nytt. Foto: Antonov.com Vis mer

Nå håper de verdens største fly kommer til Norge

- Er litt prestisje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Verdens største fly - det eneste av sitt slag - er ventet å lande ved Oslo Lufthavn 18. juni i år.

- Det er ikke bekreftet, men vi har hørt de samme ryktene om at det kan hende at Antonov 225 Mriya kommer til Oslo Lufthavn en dag i juni, sier Lasse Andre Vangstein, pressekontakt ved flyplassen, til Dagbladet.

- Militærtransport Det var Romerikes Blad som først omtalte saken.

Flyet har seks motorer og et vingespenn på 88 meter, og har plass til hele 50 biler.

Det gigantiske flyet brukes som et fraktfly, og ble opprinnelig bygget for å frakte romfergeelementer for Russland.

- Hvis ryktene stemmer, hva skal det på Gardermoen?

- I dette tilfellet er det sannsynligvis militærtransport av noe slag, men det vil fortsatt bruke rullebanen til Oslo lufthavn, sier han.

Det er i så fall ikke første gang flyet har hatt planer om å lande på flyplassen, men så langt har planene aldri blitt gjennomført.

- Det har skjedd at vi har blitt varslet om at flyet skulle komme. Det hender det varsles inn forskjellige ruter, men så kan det være at det har vært behov for flyet et annet sted eller at bestillingen er blitt kansellert, sier Vangstein til Dagbladet.

- Litt prestisje Pressekontakten forteller at flyplassens ansatte - og trolig en del flyentusiaster - vil bli svært glade dersom flyet skulle dukke opp.

<strong>FRAKTFLY:</strong> Det gigantiske flyet har plass til 50 biler i lasterommet, og har seks motorer. Foto: Antonov.com
FRAKTFLY: Det gigantiske flyet har plass til 50 biler i lasterommet, og har seks motorer. Foto: Antonov.com Vis mer

- Det er klart det er litt prestisje, i en enkel verden er det fint å kunne si at vi har hatt verdens største fly her, sier Vangstein.

- Vi var veldig stolte da verdens største passasjerfly, Airbus A380, kom hit. Det var i tillegg første gang flyet parkerte ved en passasjergate i Norden, sier han.

Verdens største transportfly ble konstruert og bygget fra 1984 til 1988. I 2000 ble det modernisert, slik at også kommersiell næringslast skulle kunne fraktes med flyet.

Flyet har fester for ytre last oppå flykroppen, opprinnelig laget for romfergen Buran, ifølge Wikipedia. På den måte får man med seg større enheter enn det man får plass til inne i lasterommet.

Dersom ryktene blir bekreftet, vil Oslo Lufthavn gjøre sitt ytterste for å meddele det med både folk og pressen, forteller de.

- Det er mange flyentusiaster der ute, så det skal vi gjøre vårt ytterste for, skulle det stemme, sier Vangstein.

Antonov 225 Mriya:

Da Sovjetunionen på 80-tallet bygde sin egen romferge, hadde de bruk for et fly til å transportere fergene mellom fabrikken og oppskytings- og landingsplassen. Oppgaven gikk til Antonov designbyrå i Ukraina, som allerede produserte verdens største transportfly, An 124.

Flyet, som senere fikk navnet An 225 Mriya, er basert på An 124, men med mye høyere lasteevne, større vinger og flere motorer. An-225 fløy første gang i desember 1988.

Kilde: Wikipedia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer