KABINETTSPØRSMÅL: Knut Arild Hareide gjorde i dag klart at han går av dersom landsmøtet i KrF ikke gir han medhold i samarbeid med venstresida. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KABINETTSPØRSMÅL: Knut Arild Hareide gjorde i dag klart at han går av dersom landsmøtet i KrF ikke gir han medhold i samarbeid med venstresida. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

KrFs ekstraordinære landsmøte

NÅ: Håper Hareide-ultimatum og hemmelig votering vipper mot rødt

Knut Arild Hareides støttespillere har ikke gitt opp.

GARDERMOEN ( Dagbladet): Selv om det ikke var fullstendig overraskende, gikk det et sus gjennom forsamlingen da Knut Arild Hareide i dag varslet at han går av dersom landsmøtet velger å gå i regjering med Høyre, Frp og Venstre.

Hareides støttespillere håper at Hareides tale, kombinert med hemmelig votering, kan gjøre at tvilere vipper over til rød side.

- Riktig å si fra

Tidligere KrF-leder og statsminister Kjell Magne Bondevik sier det var helt riktig av Hareide å gjøre det klart for landsmøtet at han ikke kan lege partiet inn i regjeringssamarbeid med Frp.

- Jeg visste ikke at han ville si det her og nå, men synes det var helt naturlig. Hareide kan ikke sitte å forhandle på vegne av et parti for et prosjekt han ikke tror på. Hans stilling har vært et tema i sentralstyret og har sivet ut, men det var naturlig at han klargjorde denne premissen for landsmøtet. Det var en god og framtidsrettet tale. Jeg var enig i hvert ord, sier Bondevik.

- Tror du talen kan få noen til å endre mening?

- Det vet jeg ikke. De fleste har vel bestemt seg, sier Bondevik.

Talen kan vippe tvilere

En annen veteran, tidligere nestleder Einar Steensnæs, håper talen og det at det blir hemmelig votering, kan få tilstrekkelig mange tvilere til å satse på Hareides vei,

- Det var en sterk og personlig tale med alle de retoriske virkemidlene Hareide tok i bruk og med det personlige han la i overbevisningen om hvorfor han vil gå til venstre.

Talen var så pass sterk, klar og overbevisende at jeg håper det kan bidra til at noen skifter mening og støtter han. Om det blir tilstrekkelig mange, er spørsmålet. Det at det blir skriftlig avstemning, øker sannsynligheten for at noen kan vippe, sier Steensnæs.

- Mange kom i stuss

Han sier at etter Hareides klargjøring av sin stilling kjenner alle konsekvensene av sitt retningsvalg i dag.

- De fleste som kjenner politikkens natur, forsto at det var umulig for Knut Arild å lede partiet inn i regjeringen Solberg, med de klare uttalelsene han har kommet med tidligere.

Men det virker sterkt når han avslutter der at han legger partilederstillingen sin i potten. Veldig mange kom i stuss. Men de fleste har vel en forpliktelse overfor det grunnlaget de er valgt som delegat på. Så spørsmålet er om det er mange nok som har fristilt seg, sier Steensnæs.

Leder i Akershus KrF, Arne Willy Dahl, sier det var et stort alvor i forsamlingen da Hareide sa at han går som leder dersom han får landsmøtet mot seg.

SKJEBNEDAG: I dag skal Kristelig Folkeparti ta stilling til om de skal velge regjeringssamarbeid med de borgerlige eller med venstresiden. Partileder Knut Arild Hareide forteller at han går av, dersom han ikke vinner. Video: NTB Scanpix / Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer

- I utgangspunktet er det riktig å ikke presse landsmøtet. Men noen har jo også krevd å få vite hvor Hareide står. Jeg aksepterer at han sa det. Noen tar kanskje inn over seg at vi kan miste Hareide, sier Dahl.

Han støtter Hareides råd, og håper talen kan bidra til at tvilere blir overbevist om at Hareides retning er den riktige.

- Blir mer spennende

Fylkesleder i Hordaland, Dag Sele, mener det var riktig av Hareide å varsle hvor han står før partiet gjør sitt retningsvalg.

- Jeg visste jo at Hareide tenkte sånn, men ante ikke at han ville si det i talen. Men jeg tenker at det var ryddig av han å si det på dette tidspunktet etter at debatten har gått i partiet, sier Sele.

- Vil talen vippe tvilere?

- Den gjør at det blir litt mer spennende.

- Endrer ikke noe

KrF-byråd i Bergen, Rebekka Ljostad, støtter nestledernes råd om å gå i regjeringsforhandlinger med sittende regjering. Hun er ikke overrasket over Hareides klargjøring.

- Jeg var forberedt på at dette kom til å skje. Jeg tenker at partiet kan håndtere det. Kjell Ingolf har vist seg om en veldig raus og modig politiker. Det er han som har pekt seg ut som arvtaker, sier hun.

- Du tror ikke talen kan bidra til å vippe tvilere i Hareides retning?

- Nei, det tror jeg ikke. Det som er her, kjenner på at de er valgt på et syn. Vi er blitt bedt om å ta et retningsvalg, ikke et ledervalg, sier Ljostad.

KRFS VEIVALG: Kristelig folkeparti står overfor et dramatisk veivalg, når de nå skal bestemme hvilken retning partiet skal ta videre. Skal de felle Erna Solberg som statsminister, eller må Knut Arild Hareide gå av som partileder? Video: Dagbladet, NTB Scanpix. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Er det leit å miste en partileder på denne måten?

- Ja, det er det. Knut Arild er en flott politiker og har vært en kjempegod partileder for KrF. Men han må kjenne på hva som er riktig for han. Om det ikke er naturlig for han å lede oss i regjering på ikke-sosialistisk side, er det naturlig at partiet respekterer at en annen må være kaptein, sier Ljostad.

Tidligere stortingsrepresentant fra Rogaland, Geir Toskedal, tror ikke Hareides tale vil endre noe.

- Vi må sette partiet foran partilederen, og vi har andre gode kandidater som kan lede partiet, sier Toskedal.

Kamp om tvilere

Dagbladet erfarer at det nå pågår arbeid i kulissene for å overbevise tvilere på den blå siden om å ikke kaste partilederen, men heller stemme for en regjering med Ap og Sp. Åse Wisløff Nilssen i KrF Kvinner sier det er uaktuelt for henne å snu. Hun kommer til å stemme for å gå i regjering med Erna Solberg.

- Det at Hareide sier han vil gå av endrer ingenting for min del, sier hun til Dagbladet. Ingunn Karijord fra Møre og Romsdal KrF sier hun ikke vil snu på flisa og stemme på rødt alternativ.

- Nei, jeg må holde fast ved det jeg har sagt jeg skal stemme, sier hun til Dagbladet.

Et siste trumfkort

Sjefredaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, tror Hareides kabinettspørsmål kan ha virkning.

- Jeg tolker talen som hans siste forsøk på å vinne noen. Dette var hans trumfkort, som delvis har vært spilt ut tidligere, men som nå ble lagt på bordet. Det var ganske virkningsfullt etter reaksjonene i salen å dømme. Han sa at det ikke var noen avskjedstale. Men det at han brukte det ordet, var nok fordi han tenkte at det kan ha vært hans avskjedstale som leder, sier Selbekk.