Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå har amerikanerne begynt å bruke navnet som IS-terroristene hater

«Daesh».

TOPPGENERAL: James Terry. Foto: Mark Wilson / Getty Images / AFP / NTB scanpix
TOPPGENERAL: James Terry. Foto: Mark Wilson / Getty Images / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I norsk presse ble terrororganisasjonen som har okkupert store områder i Irak og Syria først kjent som ISIL. Senere har de blitt mest omtalt som IS, etter at de selv begynte å kalle seg Den islamske stat.

Samtidig har representanter for norske myndigheter, og noen av våre mest framtredende forskere, holdt på ISIL eller ISIS (Den islamske staten i Irak og Levanten/Den islamske staten i Irak og Syria).

Nå ser det ut til at amerikanerne har tatt benevningen et hakk videre. Den amerikanske toppgeneralen James Terry, som leder USAs innsats mot terrorgruppa, omtaler dem nå konsekvent som «Daesh», melder The Guardian og Business Insider.

Hater det Også utenriksminister John Kerry har begynt å bruke uttrykket. Frankrike startet allerede i september å bruke «Daesh» framfor de for oss mer kjente forkortelsene, mens Australia begynte i januar.

Det skjer ifølge The Guardian etter påtrykk fra amerikanernes allierte i Midt-Østen, som frykter at benevnelsene ISIL, ISIS eller IS kan bidra til å legitimere kampen deres for å opprette en «islamsk stat».

Daesh er et akronym for en arabisk variant av et av gruppas navn, «al-Dawla al-Islamyia fil Iraq waal Sham». Enkelte av gruppas tilhengere hater angivelig bruken av Daesh, fordi det har utviklet seg til å bli en nedsettende betegnelse, og fordi det ikke inkluderer ordet islam, samt at det for mange er blitt en betegnelse på fanatikere.

- Bedre enn IS Irak-forsker og Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit sier «Daesh» og ISIL/ISIS på mange måter er bedre benevnelser enn IS.

- Jeg bruker ISIL, og mener det blir mest riktig. De er en organisasjon som opererer i Irak og Syria og har tilranet seg territorier der, ikke en stat. Men de har som et prosjekt å fjerne de syriske og irakiske statene, og være en ny stat på bekostning av dem. Hvis en over tid bruker Den islamske stat eller IS kan det av enkelte ses på som en måte å akseptere dem på. ISIL eller ISIS tar noe mer avstand, sier Hellestveit.

Hun ser ikke noe galt i å kalle dem «Daesh».

- På sett og vis er «Daesh» en bedre benevelse, som gir andre assosiasjoner enn å kalle dem en stat, sier Hellestveit.