NY BÅT: Jarle Andhøys mål for ekspedisjonen med båten «Nilaya» er å ta seg inn i det beryktede McMurdo-sundet i håp om å få svar på hva som skjedde med «Berserk». Foto: New Zealands kystvakt
NY BÅT: Jarle Andhøys mål for ekspedisjonen med båten «Nilaya» er å ta seg inn i det beryktede McMurdo-sundet i håp om å få svar på hva som skjedde med «Berserk». Foto: New Zealands kystvaktVis mer

Nå har Andhøy krysset 60 grader sør

Det er svært lite sannsynlig at de har fått tillatelse fra andre land, sier Polarinstituttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag fortalte tidligere besetningsmedlem på «Berserk», og talsmann for Andhøys nye ekspedisjon, Rune «Supern» Olsgaard at Andhøy og hans nye båt kan krysse 60 grader sør tidligst i neste uke.

I dag, tirsdag, sier Andhøy til NRK at de har krysset grensen. Olsgaard bekrefter også dette over Dagbladet.

- Jeg kan bekrefte at han har kryssa 60 grader sør. Nå setter han kursen mot Rosshavet og vil vurdere isforholdene der, sier «Supern» til Dagbladet.

Ifølge Olsgaard skal forholdene se bra ut på satellittbildene.

- Men han må fysisk sjekke om det ser såpass åpent ut at han seile inn, sier han.

Direktør Jan Gunnar Winther ved Polarintstituttet sier at det er svært lite sannsynlig at den nye ekspedisjonen har fått tillatelse til å krysse grensa.

- De har ikke fått tillatelse fra Norge, New Zealand eller Russland. Vi kan ikke utelukke at de har fått tillatelse fra andre land, men vi regner med at landet hadde gitt seg til kjenne nå, sier Winther til Dagbladet.

Brudd på miljørforskriften Han sier at Polarinstituttet avventer å gjøre noe før ekspedisjonen er tilbake på nordsiden av 60 grader sør, slik at de kan ta med hele ekspedisjonen i vurderingen. Et alternativ de har er å politianmelde Andhøy.

- Vi ønsker ikke at Andhøy skal oppholde seg i Antarktis uten godkjennelse. Det er vi som har ansvar for å forvalte lovgivningen, sier Winther.

Miljøforskriften for Antarktis ble fastsatt 5. mai 1995. Formålet er å verne miljøet og økosystemene i Antarktis. Land som er tilsluttet miljøprotokollen til Atlanterhavstraktaten, har tilsvarende lovreguleringer som den norske miljøforskriften for Antarktis.

I Norge kan overtredelse av forskriften straffes med bøter eller fengsel i opptil ett år, eller begge deler.

Andhøy ble i fjor ilagt et forelegg på 25.000 kroner for å ha unnlatt å sende melding til Norsk Polarinstitutt før igangsettelse av ekspedisjonen, for å ha unnlatt å utarbeide foreløpig konsekvensutredning og ikke sørget for tilstrekkelig forsikring/garanti for søk, redningsaksjon eller syketransport.

Andhøy har opplyst overfor NRK at han har russisk tillatelse, noe som Norsk polarinstitutt har avkreftet.

- De har purret på et nytt svar fra Russland. Kapteinen mener han har tillatelse, sier Olsgaard.

Det er for øyeblikket fint vær og lite vind i området. Andhøys advokat opplyste lørdag til Dagbladet at de kom til å krysse 60 grader sør i løpet av dagen. Olsgaard forklarer forsinkelsen med at det vindstille været har gjort at dette har tatt lengre tid enn planlagt.

Vil lete etter utstyr Jarle Andhøy har fortalt at målet for ekspedisjonen er å få svar på hva som skjedde da «Berserk» forsvant den 22. februar i fjor, og å hedre sine kamerater med en blomsterseremoni.

Andhøy har også ønsket å få svar på om det fortsatt ligger igjen utstyr fra Berserk på de avtalte ankringsplassene Horseshoe Bay og Backdoor bay.  Utstyret skal ha blitt lagt i depoter formet som varder. Dersom utstyret har blitt fjernet mener Andhøy at mannskapet må ha blitt pålagt å gjøre det.

Om forholdene er såpass gode at Andhøy og mannskapet kan seile inn til området der Berserk forsvant, vil førsteprioritet være å se etter de omtalte depotene.

- Deretter vil de starte søk der hvor nødpeilesenderen ble utløst. De har med seg elektronisk utstyr som kan søke på havbunnen, sier Olsgaard.

Både Andhøy og advokat Nils Jørgen Vordahl har forsøkt å få svar fra newzelandske myndigheter om de har sett utstyret eller fjernet det.

- Vi har ikke sett noe utstyr ved Horseshoe Bay eller Backdoor bay, sier leder for infrastruktur og operasjoner ved Scott-basen, Iain Miller, i en e-post til Dagbladet.

Jarle Andhøy ankom New Zealand 2. januar i år. Han ble etterlyst at newzealandske tollmyndigheter for ikke å ha opplyst at han var deportert fra Canada. Onsdag 25. januar ble det kjent at Andhøy var på vei til Antarktis med den russiskregistrerte båten «Nilaya», nesten ett år etter at Berserk forsvant i Rosshavet.

Blindpassasjer Om bord er blant andre en russisk kaptein og Samuel Massie, som var med på siste ekspedisjon. I tillegg skal de ha fått med seg en blindpassasjer da de forlot New Zealand.

Den 150 kilo tunge maorikrigeren med ansiktstatoveringer gjemte seg i et trangt rom foran på båten da Jarle Andøy nektet ham å være med i jakten på «Berserk». fortalte talsmann for Jarle Andhøys nye ekspedisjon, Rune Supern Olsgaard, til Dagbladet på torsdag.

Natt til fredag opplyste det newzealandske Utenriksdepartementet Dagbladet om at de har vært i kontakt med newzealanderen.

- Han har tatt kontakt i dag, og sier at han har det bra. Vi er i kontakt med hans familie, men vi har ikke mottatt noen forespørsel om å gi konsulær bistand. Vi kommer likevel til å holde kontakt med familien, og er fremdeles svært interessert i informasjon som kan kaste lys over situasjonen, sa kommunikasjonsdirektør Sandra Ford i en e-post til Dagbladet.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl for en kommentar til grensekryssingen. New Zealands utenriksdepartement sier må samle mer informasjon før de uttaler seg videre.

LETER ETTER SVAR: Jarle Andhøy vil gjerne finne ut hva som førte til at «Berserk» forliste og han mistet tre gode venner. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
LETER ETTER SVAR: Jarle Andhøy vil gjerne finne ut hva som førte til at «Berserk» forliste og han mistet tre gode venner. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer