Nå har Anundsen instruert UDI og UNE om å be asylsøkere snu på Storskog

Skal få avslag uten realitetsbehandling.

STORSKOG: Nå har regjeringen instruert UDI og UNE om å returnere asylsøkere som allerede har opphold i Russland som kommer til Storskog. Foto: CORNELIUS POPPE / NTB scanpix
STORSKOG: Nå har regjeringen instruert UDI og UNE om å returnere asylsøkere som allerede har opphold i Russland som kommer til Storskog. Foto: CORNELIUS POPPE / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har nå gitt instruks til UDI og UNE om at asylsøkere som kommer til Norge etter å ha hatt opphold i Russland, skal få avslag uten realitetsbehandling. Det skjer etter at Stortinget i forrige uke vedtok en rekke innstramminger i Utlendingslovenn.

- Dette er asylsøkere som vi mener ikke står i fare for å bli forfulgt i Russland, og det er misbruk av asylsystemet når disse velger å reise fra Russland til Norge for å søke asyl, sier Anundsen i en melding på regjeringen.no

- Det er gitt klare føringer fra departementet om at sakene skal behandles mens asylsøkerne ennå befinner seg på Storskog grensekontrollsted, sier han.

Som Dagbladet har skrevet er en del av regjeringens vurdering at de anser Russland som et «trygt tredjeland». Advokat og utlendingsrettsekspert Halvor Frihagen, Amnesty og Noas er kritiske til dette, og argumenter for at det ikke vil gjelde alle asylsøkere.

Justisminister Anundsen sier at hans mål er at søkere som får avslag på realitetsbehandling av søknaden i Norge, raskt skal returneres til Russland. 

- Alle saker vil bli vurdert individuelt for å sikre at man fanger opp søkere som har et reelt behov for beskyttelse, ifølge departementet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram