ÅPNET DØRENE: UDI har fått en pris fra Stordalen på 650 kroner per person per døgn for kost og losji for de 48 asylsøkerne som flyttet inn i går kveld. Foto: Choice Hotels og Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ÅPNET DØRENE: UDI har fått en pris fra Stordalen på 650 kroner per person per døgn for kost og losji for de 48 asylsøkerne som flyttet inn i går kveld. Foto: Choice Hotels og Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Nå har asylsøkere spist Stordalen-frokost og takket for seg

På vei til Tøyen for å registrere seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld flyttet 48 asylsøkere inn på Petter Stordalens Quality Airport Hotel Gardermoen.

Det kom i stand etter at UDI inngikk en avtale med Stordalen om å huse 50 asylsøkere for å demme opp for den ekstraordinære situasjonen politiet nå opplever.

TOK IMOT FLYKTNINGENE: Hotelldirektør Stig Kristiansen. Foto: Jesper Nordahl Finsveen
TOK IMOT FLYKTNINGENE: Hotelldirektør Stig Kristiansen. Foto: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer

Politiet rekker nemlig ikke registrere alle asylsøkerne som kommer til Politiets utlendingsenhet på Tøyen på én gang.

- Respekt for situasjonen Stig Kristiansen, administrerende direktør ved Quality Airport Hotel Gardermoen, forteller at asylsøkerne kom samlet rundt klokka 21 lørdag kveld.

Det var asylsøkere fra stort sett alle kontinenter, deriblant flyktninger fra krigsherjede Syria.

Hotelledelsen fikk en telefon fra hovedkontoret, med spørsmål om de hadde kapasitet.
 
- Vi hadde veldig respekt for situasjonen i går, for å gi dem hotellrom. Røde Kors har vært her, og vi har hatt et fantastisk samarbeid med dem. De var til stede på alle mulige måter, sier Kristiansen til Dagbladet.
 
Rett før klokka åtte søndag morgen transporterte Politiets Utlendingsenhet (PU) de første asylsøkerne fra hotellet. Litt før ni forlot de siste Gardermoen.
 
Petter takket Petter Stordalen har siden før sommeren uttrykt stort engasjement i flyktningkrisa, og sa da at han vil ta imot 1000 asylsøkere.
 
- Vi var i kontakt med Petter i går kveld, og han formidlet sin takknemlighet over at hotellet fikk til dette på så kort varsel, sier Kristiansen.
 
- Kommer dere til å gjøre noe liknende igjen?
 
- Det vet vi ikke. Men når du ser bildene og historiene i media, så føles det godt å kunne bidra.
 
Registreres på Tøyen I tillegg til hotellansatte bidro også seks personer fra Røde Kors i går kveld til å sørge for at asylsøkerne ble godt tatt imot.
 
Hotelledelsen har ikke fått noen detaljert informasjon om hvor flyktningene kom fra, eller hvordan de har kommet seg til Norge.
 
De er nå transportert til Oslo av PU, hvor de skal registreres på Tøyen.

UDI har fått en pris fra Stordalen på 650 kroner per person per døgn for kost og losji for de 48 asylsøkerne som flyttet inn i går kveld.

Kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i UDI sier at ettersom beskjeden fra Justisdepartementet om at UDI måtte finne et midlertidig overnattingstilbud til de uregistrerte asylsøkerne kom brått på, fant de ut at Stordalens tilbud var fint og fleksibelt.

HAR DRATT: Asylsøkerne har nå forlatt Stordalens hotell på Gardermoen for å la seg registrere på Tøyen i Oslo. Foto: Jesper Nordahl Finsveen
HAR DRATT: Asylsøkerne har nå forlatt Stordalens hotell på Gardermoen for å la seg registrere på Tøyen i Oslo. Foto: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer