Nå har de funnet enda en dør

Vakre mosaikker og nok en dør gjør det største gravfunnet i Hellas enda større

MOSAIKK: Gulvet i det andre gravkammeret er dekket av mosaikk og viser en vogn trukket av to hvite hester og to menn. Vognføreren er en mann med skjegg med en laurbærkrans på hodet. Foto: AP Photo/Greek Culture Ministry/NTB Scanpix
MOSAIKK: Gulvet i det andre gravkammeret er dekket av mosaikk og viser en vogn trukket av to hvite hester og to menn. Vognføreren er en mann med skjegg med en laurbærkrans på hodet. Foto: AP Photo/Greek Culture Ministry/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I enden av det tredje kammeret har arkeologene funnet enda en dør. Den er smal, bare 96 centimeter bred. Men det betyr at det finnes et fjerde gravkammer i tidenes arkeologiske gravfunn fra antikkens Hellas.

At det trolig finnes et fjerde kammer, kommer bare noen uker etter at arkeologene kunne melde om et tredje rom i det mystiske, og stadig mer spektakulære gravkammeret som er oppdaget i den greske byen Amfipolis ved Egeerhavet.

Samtidig offentliggjøres bilder av mosaikken som er avdekket under lagene med jord og sand. Utsmykkingen fremstår som spektakulær, og godt bevart etter 2300 år i skjul under åskammen i Hellas.

Mosaikken dekker hele gulvet i det andre kammeret, som nå er tømt for jord og sand. Flisene er hvite, svarte, grå, blå, røde og gule, og viser en vogn trukket av to hvite hester og to menn. Vognføreren er en mann med skjegg med en laurbærkrans på hodet. Løpende foran vognen ser man Hermes, stifinneren til dødsriket.

Løpende foran vognen ser man Hermes, stifinneren til dødsriket. Foto: AFP PHOTO / GREEK CULTURE MINISTRY/ NTB Scanpix
Løpende foran vognen ser man Hermes, stifinneren til dødsriket. Foto: AFP PHOTO / GREEK CULTURE MINISTRY/ NTB Scanpix Vis mer

Hva som skjuler seg i det tredje kammeret er fremdeles for tidlig å si. Arkeologene jobber fremdeles med å tømme dette kammeret for jord og sand, samtidig som de forbereder seg til å åpne døra til det fjerde kammeret.

Kongelig grav? Dagbladet har tidligere skrevet om de to karyatidene som vokter det andre kammeret, og bærer bud om at det er en svært viktig person som har sin siste hvile her. Selve hovedinngangen voktes av to hodeløse og vingeløse sfinkser, mens karyatidene, som viser seg å være 2,27 meter høye, vokter det det andre kammeret.

Arkeologene har tatt seg forbi det andre kammeret og begynt utgravningen i det tredje. Der er det funnet en dør som trolig leder videre til et fjerde kammer.

Funnet er allerede betegnet som det største gravkammeret fra antikken avdekket i Hellas. Nå er alle spent på hva som venter bak neste dør.

Samtidig øker sjansen for at graven tilhører en stor historisk skikkelse. I det første kammeret er det alt funnet fargerike dekorasjoner i blått, rødt og gult, med rosetter i midten, som likner veldig på dekorasjonene fra den gylne kista man fant i gravkammeret til Aleksander den stores far, Filip II.

Kan være en dronning Krypten er fra Aleksander den stores tid, og ble bygd for om lag 2300 år siden.

KARYATIDER: Slik så de ut før arkeologene hadde gravd frem kroppene som vokter inngangen til det tredje kammeret. Foto: EPA/GREEK MINISTRY OF CULTURE/NTB SCANPIX
KARYATIDER: Slik så de ut før arkeologene hadde gravd frem kroppene som vokter inngangen til det tredje kammeret. Foto: EPA/GREEK MINISTRY OF CULTURE/NTB SCANPIX Vis mer

Den er avdekket i det som en gang var den viktige marinebyen Amfipolis. Områdene rundt Amfipolis var rike på gull, sølv og tømmer, noe som gjorde byen strategisk viktig - og mektig - under datidas maktkamp og erobringer.

Byen ble erobret av Filip II, far til Aleksander den store, og fostret tre av Aleksander den stores største admiraler, Nearkhos, Androsthenes, og Laomedon.

Dess mer arkeologene graver, jo mer styrkes troen på at det kan være en dronning - eller to dronninger - som ligger begravet akkurat her. Det er da Filip IIs fjerde hustru Olympia, Aleksander den stores mor, eller Aleksanders hustru Roxane, ekspertene håper skal være funnet. Men kortene holdes tett til brystet. Teamet bak utgravingen har ikke sagt et ord om hvem de tror, eller eventuelt vet, ligger gravlagt her.

VOKTERE: Inngangen voktes av to hodeløse sfinkser. Foto: AP/GREEK MINISTRY OF CULTURE/NTB SCANPIX
VOKTERE: Inngangen voktes av to hodeløse sfinkser. Foto: AP/GREEK MINISTRY OF CULTURE/NTB SCANPIX Vis mer