REDDER LIVET: En syrisk flyktning svømmer mot land på øya Lesbos mens han holder en baby i en livbøye 13. september. Båten deres kantret rundt 100 meter fra land. Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis/NTB Scanpix
REDDER LIVET: En syrisk flyktning svømmer mot land på øya Lesbos mens han holder en baby i en livbøye 13. september. Båten deres kantret rundt 100 meter fra land. Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis/NTB ScanpixVis mer

Nå har den egyptiske milliardæren funnet «Aylan-øya» som han vil huse tusenvis av flyktninger på

Er i samtaler med de greske eierne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag 5. september skrev Dagbladet om den egyptiske miiliardæren Naguib Sawiris (61) som ville gå til greske og italienske myndigheter og spørre om de ikke kan selge ham ei øy for å bøte på den voldsomme strømmen av flyktninger.

Nå har Sawaris funnet to potensielt egnede middelhavsøyer som tilhører Hellas, og han er nå i samtaler om kjøp av øyene som er i privat eie, skriver rt.com.

- Det er viktig at flyktningene behandles som mennesker. Nå blir de behandlet som kyr, sier telekom-milliardæren som ifølge Forbes er god for rundt tre milliarder amerikanske dollar.

«Aylan-øya» Mer enn 2300 båtflyktninger har dødd i sitt forsøk på å nå Europa bare siden januar i år. Mange av dem kommer fra Syria.

De siste ukene har verden grått over bildene av vesle Aylan Kurdi (3) som ligger død på stranda i Bodrum i Tyrkia med ansiktet ned i sanden.

Dette bildet har gjort inntrykk på Sawiris også, som kaller sitt flyktningprosjekt for «Aylan-øya».

VIL HJELPE: Den egyptiske mangemilliardæren Naguib Sawiris (61). Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/NTB Scanpix
VIL HJELPE: Den egyptiske mangemilliardæren Naguib Sawiris (61). Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/NTB Scanpix Vis mer

Gutten var en av 12 flyktninger som druknet da båten deres sank før den nådde den greske ferieøya Kos. Ni av de 23 om bord i båten skal ha overlevd.

Bildet av vesle Aylan har gått verden rundt, og har raskt blitt et symbol på den forferdelige flyktningkrisa.

- Gode muligheter - Øyene ser ut til å gi gode muligheter for prosjektet. Vi har hatt korrespondanse med eierne og uttrykt vår interesse for å gå i forhandlinger, heter det i en uttalelse fra Sawiris informasjonsstab.

Avtalen avhenger av at greske myndigheter godtar å ta imot maks antall flyktninger som landets lover tillater. Sawiris håper også at Hellas kan ta på seg administrasjonen med å få flyktningene ut på øyene.

Afrikas tredje rikeste mann hevder også at han er i samtaler med FNs flyktningorganisasjon, UNHCR, som skal ha sagt seg villige til å samarbeide om prosjektet som har en kostnadsramme på minst 100 millioner dollar.

- Gjør EU en tjeneste Sawiris sier han har sendt brev både til den italienske statsministeren, Matteo Renzi, og hans greske kollega, Alexis Tsipras, men at han ennå ikke har hørt fra landenes myndigheter.

Selv sier milliardæren han er villig til å bruke opp mot 200 millioner dollar på kjøp av øyer. Han skryter av stor respons fra frivillige og investorer som også er villige til å bidra.

- Jeg har fått rundt 10 000 eposter. Mange sier de vil komme og hjelpe til med å bygge denne byen. To mennesker har sagt at de vil donere ti millioner dollar, sier Sawiris.

Forretningsmannen påpeker at kjøp av øyene også vil være til hjelp for økonomisk hardt prøvede Hellas.

- Greske myndigheter eier mange ubebodde øyer, og de trenger pengene. Det vil også være å gjøre EU, som gir Hellas penger, en tjeneste, sier Sawiris til Newsweek.

UTSLITT: Hundretusener av flyktninger søker mot Europa. Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis/NTB Scanpix
UTSLITT: Hundretusener av flyktninger søker mot Europa. Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis/NTB Scanpix Vis mer