Nå har det skjedd igjen

Lysløypa til Fana IL er igjen ødelagt av bilspor.

RÅKJØRING: De ferske skisporene var onsdag morgen helt ødelagt av bilspor. Sportslig leder i Fana IL frykter for sesongen. Foto: Knut Gunnar Bakk
RÅKJØRING: De ferske skisporene var onsdag morgen helt ødelagt av bilspor. Sportslig leder i Fana IL frykter for sesongen. Foto: Knut Gunnar Bakk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er trist, sier Mathias Oppedal, sportslig leder og langrennstrener i Fana IL.

Lysløypa er på drøye tre kilometer. Hele den er nå kjørt opp av bilspor, pluss litt mer av løypa som ikke er løysløype. Oppedal anslår at det nå er cirka fem kilometer av skiløypa som er kjørt opp.

- Hærverket blir anmeldt i løpet av dagen.

Dette sier Knut Gunnar Bakk til Dagbladet. Han er løypeansvarlig i Fana IL. Tirsdag kveld hadde han kjørt opp løypene. Onsdag morgen var de ødelagte av bilspor.

BT skrev om løype-raseringen først.

BILSPOR: I løypa onsdag morgen var det tydelige bilspor. Foto: Knut Gunnar Bakk
BILSPOR: I løypa onsdag morgen var det tydelige bilspor. Foto: Knut Gunnar Bakk Vis mer

Skjedd før

Dette var tredje gangen løypene var rasert. Første gang løypa ble ødelagt, var da Fana IL skulle ha sin første trening på snø for sesongen – 25. november. Da var én kilometer av løypa ødelagt. Mandagen etter var Totland lysløype kjørt opp av en ATV. Og nå har det skjedd igjen.

Denne gangen hadde bilistene kjørt enda lenger i skiløypa.

Dette flyet skulle frakte passasjerer til et møte om global oppvarming i Dubai, men frøs i stedet fast på rullebanen. Video: Twitter, AP. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

Løypeansvarlig Bakk antar at det er en SUV, en stor bil med firehjulstrekk som har vært på ferde.

- Jeg tror ikke de er klar over hvor mange de ødelegger for. Det blir farlig å gå på ski i løypa, det kommer grus opp i snøen som ødelegger skiene og lugger. Det er mange som irriterer seg over dette, sier Bakk.

LANG ERFARING: Løypeansvarlig Knut Gunnar Bakk har kjørt løyper i mer enn et tiår. Foto: Privat
LANG ERFARING: Løypeansvarlig Knut Gunnar Bakk har kjørt løyper i mer enn et tiår. Foto: Privat Vis mer

Nå vil Fana IL forsøke å finne ut hvem som har kjørt i løypene.

Rammer mange

- Det kan være noen som liker å kjøre fort på snø, og ikke tenker over konsekvensene. Eller så er det noen som er misfornøyd med aktiviteten som skjer i anlegget, sier langrennstrener Oppedal.

Han understreker at dette går utover ikke bare de aktive skigåerne, men også alle familiene og turløperne som bruker anlegget. Sist helg anslår han at det var flere hundre turister som brukte skiløypene til rekreasjon og helse.

TRIST: Langrennstrener og sportslig leder i Fana IL er stadig fortvilet over hærverket i skiløypene. Foto: Privat
TRIST: Langrennstrener og sportslig leder i Fana IL er stadig fortvilet over hærverket i skiløypene. Foto: Privat Vis mer

- Dette kan ikke pågå. Enkelte vintre er det dette vi får i Bergen – disse to tre ukene med skiføre. Er vi uheldige, kommer det ikke mer snø. Da er vi prisgitt den sålen vi nå har hatt, og den ble ødelagt. For oss er det kritisk, sier Oppedal.

Neste trening er planlagt allerede torsdag kveld. Det var den delen av løypa som hadde best snødekke, som nå er ødelagt, forteller treneren.

Oppedal oppfordrer alle som har kjennskap til bilkjøringen i skiløypene til å ta kontakt med Fana IL.