Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå har Erna flertall. Det er første gang på over ett år

87 mot 82 mandater.

FLERTALL: Regjeringen og støttepartiene avsluttet fjoråret med et flertall bak seg. Det har ikke Erna Solberg (H) opplevd siden oktober 2014. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FLERTALL: Regjeringen og støttepartiene avsluttet fjoråret med et flertall bak seg. Det har ikke Erna Solberg (H) opplevd siden oktober 2014. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen og støttepartiene avsluttet fjoråret med et flertall bak seg. Det har ikke Erna Solberg (H) opplevd siden oktober 2014.

Gjennomsnittet av åtte meningsmålinger som ble publisert i desember, ville gitt 87 stortingsrepresentanter til Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF, viser beregninger utført av Poll of polls.

Opposisjonen, med Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, Miljøpartiet De Grønne og Rødt, ville samlet fått 82 mandater.

Det er et år og to måneder siden forrige gang Erna Solbergs regjeringsprosjekt fikk et gjennomsnitt på målingene som ville tilsvart et flertall i Stortinget.

Vekst og fall En formidabel høst for Fremskrittspartiet og en langvarig nedgang for Arbeiderpartiet forklarer maktforskyvingen mellom blokkene.

Frp fikk et gjennomsnitt i desember på 17,5 prosent. Det er fram 1,2 prosentpoeng fra måneden før. Så sent som i oktober hadde Frp et gjennomsnitt på 12,0 prosent.

Ap gikk tilbake 1,1 prosentpoeng fra november til 34,0 prosent i desember. Det er 7,9 prosentpoeng lavere enn i februar - som var fjorårets beste Ap-måned i fjor. Desember 2015 ble Aps svakeste siden mai 2014.

250.000 i minus I fjorårets tre første måneder lå de rødgrønne (Ap, Sp og SV) samlet over 50 prosent på meningsmålingene. Sterkest var oppslutningen i februar med et gjennomsnitt på 51,9 prosent.

I desember hadde dette skrumpet til 43,6 prosent.

En tilbakegang på 8,3 prosentpoeng tilsier at en kvart million velgere har vendt ryggen til det rødgrønne prosjektet i løpet av 2015.

Men selv om Ap opplevde en jevn nedstigning gjennom fjoråret, skal vi ikke lenger tilbake enn til oktober 2015 for å finne et solid flertall med 94 mandater for opposisjonen og 75 til regjeringsblokken.

Fire rundt 4 For de øvrige partiene var det bare små endringer fra november til desember. Tallene ser slik ut: Høyre 22 (uendret), SV 3,7 (-0,2), Sp 6,0 (-0,2), KrF 5,0 (-0,1), Venstre 4,1 (-0,2), MDG 4,3 (+0,2) og Rødt 1,9 (-0,1).

Her er det verdt å merke seg at fire partier har en margin på 1 prosentpoeng eller mindre til sperregrensen på 4 prosent.

Poll of polls oppgir oppslutningen ned til minste desimal, med snittet for november i parentes: SV 3,70 (3,89) - Venstre 4,10 (4,27) - MDG 4,30 (4,07) - KrF 4,99 (4,90). Om et eller flere av disse faller under sperregrensen ved stortingsvalget høsten 2017, kan det få avgjørende betydning for spørsmålet om regjeringsmakt.

Velgervandringer Bakgrunnstallene til enkeltmålinger forteller mye om hvordan velgerne vandrer mellom de ulike partiene.

Ut fra disse tyder mye på at Frp snudde minus til pluss i bytteforholdet med regjeringspartneren Høyre i løpet av fjorårshøsten.

Samtidig maktet Høyre å tette igjen en tidligere lekkasje til Arbeiderpartiet, som på sin side avgir velgere til Fremskrittspartiet.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media