Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå har forskere undersøkt hvor sunt makrell i tomat egentlig er

Gjør veien fra havet til butikkhyllene næringsinnholdet lavere?

MINDRE SUNT ENN FERSK MAKRELL?  Forskere har tatt oppgaven. Foto: Svein Erik Furulund / NTB Scanpix
MINDRE SUNT ENN FERSK MAKRELL? Forskere har tatt oppgaven. Foto: Svein Erik Furulund / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ting er å ville spise sunt, en annen ting er å vite hva som er sunt.

Forskere fra Sintef har tatt for seg et av de presumptivt sunneste påleggene man har, Makrell i tomat, og gått vitenskapelig til verks for å undersøke om innholdet endres sunnhetsmessig fra fisken fiskes opp, til den ligger hermetisert i butikk hylla.

— Vi forventet å finne forskjeller mellom de to «råvarene» og vi hadde også forventet at fiskens kvalitet ble noe forringet som resultat av selve hermetiseringsprosessen, blant annet fordi Omega 3 harskner fort, sier forsker Revilija Mozuraityte i Sintef som er spesialist på fettoksydasjon til Gemini.

Makrell er et sesongprodukt. Dermed fisker man store mengder av gangen og fryser det ned. I forbindelse med prosjektet ProHealthPelagic undersøkes det hvordan man kan ta vare på næringen i sild og makrell gjennom ulike prosesseringsledd som salting, marinering og varmebehandling. De sjekket også om det var forskjeller på makrell som var filetert i fersk, frossen og tint tilstand.

Kvaliteten på fettsyrene, vitamin D- og proteininnholdet ble undersøkt, blant annet ved hjelp av en form for MR-maskin.

Konklusjon? De fant ingen signifikante forskjeller på fersk og hermetisert fisk. Næringsinnholdet er inntakt gjennom prosessen.

Prosjektet er forskerstyrt og finansieres av Norges forskningsråd.