Delfin og hemmelig språk

Nå har forskerne gjort en ny oppdagelse som forbløffer

Når delfin klikker og plystrer med en annen delfin minner det veldig om en samtale mellom to personer.

SPRÅK: Ny forskning kan tyde på at delfinene har et avansert språk som kan minne om vårt eget. Foto: Stefan Jerrevång / TT / NTB Scanpix
SPRÅK: Ny forskning kan tyde på at delfinene har et avansert språk som kan minne om vårt eget. Foto: Stefan Jerrevång / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Alle som i barndommen hadde et forhold til «Flipper», sitter igjen med at delfiner er hakket smartere enn gjennomsnitts-innbyggeren i de syv hav.

Forskere har i en årrekke gjort funn som tilsier at delfiner innehar avansert intelligens, men nå har de gjort et nytt funn som forbløffer.

Dette er nemlig første gang de har gjort opptak av at delfiner snakker sammen og fører en samtale på «et eget språk».

- Minner om en samtale

Forskere ved Karadag-reservatet tror nå at «klikkingen og plystringen» deres er beskjeder som består av opptil fem ord, og at delfinene hører på hele meldingen før de så responderer.

- Utvekslingen av lyder minner veldig om en samtale mellom to personer, sier Vyacheslav Ryabov, som er hovedforfatter av forskningsrapporten som er publisert i tidsskriftet «Mathematics and Physics».

Ryabov sier at hvert signal delfinene sender ut er ulikt fra det foregående, både i varighet og frekvens.

- Tar vi dette med i betraktningen, kan vi gå ut fra at hvert signal representerer et ord på delfinenes språk, sier han.

Delfiner hører på hverandre

Studien ble gjennomført på to voksne delfiner av arten «tumlere» som lever i fangenskap, og heter Yasha og Yana.

De to har har levd i fangenskap i det samme bassenget i 20 år, og «samtalen» mellom de to ble tatt opp uten at det ble gitt noen form for belønning eller andre insentiver.

- Analysen vår viste at de to delfinene byttet på å sende meldinger, og at de ikke avbrøt hverandre. Dette tyder på at de hørte på den andres melding, før de så svarte. Sånn sett minner språket deres veldig om det menneskelige språket, og er en indikator på høy intelligens.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer