Nå har forskerne kommet seg ned i synkehullet

Se de utrolige bildene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I sommer åpenbarte et gigantisk synkehull seg i Sibir, og det hele framsto som en gåte.

Nå har forskerne endelig klart å komme seg ned i hullet, hvor de håper de kan finne svar på hvordan det ble dannet, skriver Siberian Times.

Synkehullet ligger på Jamal-halvøya i Sibir. Området er hjem til store gassforekomster, ifølge NPR.org. Arbeidsteorien til forskerne er at kratert oppsto etter en eksplosjon, men forskerne er langt fra sikre på om dette er årsaken.

Hullet er om lag 16 meter dypt. På bunnen av hullet er det et vann, som har en dybde på minst 10,5 meter. Årsaken til at forskerne har måttet vente med å rapellere ned i krateret, er at de måtte vente til det kaldt nok. Med alt vannet som rant ned langs veggene i hullet, var det nærmest et gjørmehull.

- Vi brukte klatreutstyr, og det er lettere å gjøre dette om vinteren enn om sommeren. Nå er bakken hard, sier Vladimir Pushkarev, som leder ekspedisjonen, til Siberian Times.

Nå skal det tas prøver og gjøres målinger. Pushkarev mener det er for tidlig å konkludere med hvordan hullet oppsto. Synkehullet har vært gjenstand for mange vitenskapelige teorier - og en rekke konspirasjonsteorier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer