«Nå har Hagen mistet grepet»

Et av de bitreste og skitneste oppgjørene i norsk politisk historie endte i går med at Vidar Kleppe meldte seg ut av Frp. Nå vil Kleppe kapre Hagens velgere til sin egen liste, Sørlandslista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er noe av det verste jeg har vært med på i mitt liv. Det har vært en ren Kafka-prosess. At jeg må melde meg ut etter å ha tjent partiet i tjue år, er veldig trist, sier Vidar Kleppe, som er sjokkert over Carl I. Hagen.

- Jeg trodde ikke Hagen kunne falle så dypt, sier Kleppe.

Han sier til Dagbladet at han vil bruke den tida som er nødvendig for å sette sammen en best mulig liste.

«Verstingen» Kleppe har nå tatt den beslutningen alle har regnet med: Etter uker og måneder med skittentøyvask, ordkrig og utfrysing som endte med 12 måneders suspensjon, sendte Kleppe en mail til generalsekretær Geir Mo: Jeg melder meg ut av Fremskrittspartiet.

- Har falt dypt

- Jeg skrev ingen begrunnelse. Alle skjønner hvorfor jeg melder meg ut, sier Kleppe til Dagbladet. Noen timer seinere sendte Mo ut en pressemelding.

Ifølge Kleppe utløste Hagens utskjelling av ham i Aftenposten i går beslutningen. Der truet Hagen med å fortelle «alt jeg vet om hvordan han har oppført seg» dersom Kleppe går ut av partiet og starter en konkurrerende liste.

- De som leste Aftenposten i går, skjønner at det ikke var noen annen utvei. Det Carl I. Hagen sier der, er alvorlig. Han har vært en av Norges dyktigste politikere. Nå har han falt så dypt at det er synd på ham og Frp. Han river ned sitt livsverk.

Jeg har sagt at jeg skulle ta en beslutning denne helga, og utmeldingen skyldes hele den prosessen som har vært kjørt over lang tid. Men Hagens uttalelser i går gjorde utslaget. Nok er nok. Jeg lar meg ikke herse med. Jeg kan ikke stå på for Frp lenger, sier Kleppe til Dagbladet.

- Det er et trist farvel. Carl I. Hagen og jeg har hatt mye bra sammen. Han har vært en kjempedyktig partileder. Men etter den siste prosessen begynner jeg å tvile på hans vurderingsevne. Han er ikke lenger den Hagen jeg har kjent i tjue år, sier Kleppe, som tror det rakner for Frp etter dette.

- Opprør

- Hagen har i alle fall mistet grepet. Jeg tror ikke det blir ro i partiet, tvert imot hører jeg om opprør i hele landet. Før Hagen begynte med sine utrenskninger, lå vi på 30- 40 prosent. Hagen hadde også mulighet til å redde situasjonen ved å droppe suspensjonen mot meg. Men den sjansen grep han ikke, sier Kleppe.

Han var i går kveld i familieselskap, men heller ikke i går sto telefonene stille.

- Jeg har denne tida fått tusenvis av henvendelser. Folk har sagt at om ikke Frp har bruk for meg, så må jeg stå på for dem. Det har vært en entydig tilbakemelding, sier Kleppe.

Jobber med lista

Han avviser at han sitter med noen ferdig liste.

- Folk kommer på døra for å skrive under, så jeg tror ikke det blir noe problem å skaffe 500 underskrifter. Men jeg vil nå bruke den tida som er nødvendig for å få en så god liste som mulig, sier Kleppe.

Han sier at flere alternativer har vært vurdert, men at det nå går i retning av en Sørlandsliste.

- Her har jeg bodd i mange år, og her kjenner folk meg, sier Kleppe.

«Kleppe jobber bare for seg selv»

- Vidar Kleppe har i lang tid jobbet mot Fremskrittspartiet og for seg selv. Det er naturlig at han melder seg ut, sier Frp-formann Carl I. Hagen. Han tar en iskald avskjed med Vidar Kleppe og tror på ro i partiet snart.

Hagen sier rett ut at Kleppe over lang tid har drevet fraksjonsvirksomhet i strid med Fremskrittspartiets interesser.

- Nå når Kleppe melder seg ut, kan jeg si det jeg har visst lenge: Kleppe har forsøkt å bygge opp sin egen maktbase og et eget kontaktnett. Det har vært en voksende fraksjonsvirksomhet innad i stortingsgruppa. Så lenge Kleppe har vært medlem, har jeg måttet avvise det. Men det er ingen tvil om at Kleppe over lang tid har hatt sin egen agenda. Han har ikke vært noen lagspiller, men fremmet sin egen sak. Han har hver dag i flere uker vært i media med sverting av Frp, sier Hagen til Dagbladet.

- Ingen lagspiller

Han mener Kleppe nå gir den endelige bekreftelse på at han ikke har vært noen lagspiller.

- Nå skal han jo stille en egen liste for å ta velgere fra Frp. Det vil svekke mulighetene til å få inn kandidater som kan jobbe for dem som har bygd opp landet stein for stein. To konkurrerende lister kan bety at ingen kommer inn. Da har Kleppe gjort velgerne en bjørnetjeneste, sier Hagen til Dagbladet.

- Tjo og hei-politikk

På spørsmål om det er et tap for Frp at Kleppe nå går ut, sier Hagen:

- Jeg ville foretrukket at Kleppe hadde vært den lagspilleren han hevder å være, og tatt konsekvensen av de vedtakene om strategi partiet har gjort. Da hadde Kleppe vært en god mann å ha med på laget. Men Kleppe vil åpenbart drive tjo og hei-politikk uten noen linje og sammenheng. Han viser nå at han er opptatt av Kleppe, ikke av Frp. Da er det en naturlig konsekvens at han melder seg ut, sier Hagen.

Aftenposten skrev i går at Hagen truer med å spre negative opplysninger om Kleppe dersom han melder seg ut og danner egen liste. Til Dagbladet sier Hagen at han ikke har sagt «opplysninger», men «meninger og synspunkter».

- Jeg har overhodet ikke truet med å gå ut med noen opplysninger om Kleppe. Jeg har sagt at jeg står friere til å komme med mine meninger og mine synspunkter på Kleppe når han melder seg ut. Jeg kan nå si det jeg lenge har vært klar over, nemlig at Kleppe har vært opptatt av egen karriere og posisjon, og ikke partiet. For eksempel stemte han i vinter mot justeringen av stortingslønna, som gruppa gikk inn for. Likevel tar han glad og fornøyd mot lønnsøkningen. Hvis han var så mot, burde han jo isteden satt den på et fond, sier Hagen.

Ro om et par uker

- Er utrenskningsprosessen du startet i fjor høst over nå?

- En del etterdønninger blir det nok. De som vil drive tjo og hei-politikk fra dag til dag vil vel melde seg ut. Det gjenstår nå å se hva Jørn Stang gjør. Han må avklare sitt forhold til Frp etter at han varslet at han vil vurdere å melde seg ut. Terje Knudsen meldte seg ut lørdag, det slo jo ned som en bombe i det politiske Norge, sier Hagen spydig. Han tror så det vil roe seg.

- Når stortingslistene er klare om et par uker, tror jeg på ro i Frp. Det er avgjørende hvis vi som lag skal gjøre det godt i høstens valg, sier Hagen.

<B>HUDFLETTER:</B> -Kleppe har fosøkt å bygge opp sin egen maktbase og et eget kontaktnett, sier Carl I. Hagen.
<B>RYSTET:</B> - Jeg trodde ikke Carl I. Hagen kunne falle så dypt, sier Vidar Kleppe.