SKREV VARSELLAPPEN: Gruvearbeider Jose Ojeda har nå fått opphavsretten til frasen han skrev fra tilfluktsstedet i den sammenraste gruva i Chile. President  Sebastián Piñera har vist fram lappen rundt om i verden og gitt kopi av den til dronningen og statsministeren i Storbritannia. Foto: AP/EPA/Scanpix
SKREV VARSELLAPPEN: Gruvearbeider Jose Ojeda har nå fått opphavsretten til frasen han skrev fra tilfluktsstedet i den sammenraste gruva i Chile. President Sebastián Piñera har vist fram lappen rundt om i verden og gitt kopi av den til dronningen og statsministeren i Storbritannia. Foto: AP/EPA/ScanpixVis mer

Nå har han fått copyright på lappen fra dypet

Diabetiker og enkemann Jose Ojeda fortalte verden at de 33 gruvearbeiderne var i live. Det kan vise seg lønnsomt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Den chilenske gruvearbeideren Jose Ojeda, som varslet omverdenen om at de 33 som befant seg 700 meter under bakken var i live, har nå fått copyright på sin egen alarmmelding, skriver BBC.

- De 33 gruvearbeiderne som ble fanget da en gruvegang i Chile raste sammen for over to uker siden, er fortsatt i live, opplyste president Sebastián Piñera 22. august i år.

Gledesmeldingen fra presidenten skyldtes et livstegn - lappen som ble skrevet av en av de innestengte gruvearbeiderne og festet til et bor.

Lappen ga håp En gang i kobber- og gullgruva nord i Chile raste sammen 5. august. To dager senere raste flere lag av gruva sammen. Deretter var det ikke livstegn fra de 33 gruvearbeiderne før den håndskrevne lappen dukket opp - etter 17 dager..

Gruvearbeider Jose Ojeda tok rødpennen fatt og skrev «Estamos bien en el refugio los 33» - «Vi er ok på vårt tilfluktssted alle 33».

Meldingen ga chilenerne håp, og var å se på mange flagg, t-skjorter og kopper under redningsaksjonen.

Det er den chilenske forfatteren Pablo Huneeus som har sørget for at Ojeda nå har copyright på sin egen alarmfrase. Han har fått det registrert på vegne av gruvearbeideren.

- Kunstverk - Denne frasen er et kunstverk. Man kunne ikke ha valgt bedre ord. Å bruke hjernen er en måte å tjene penger på, sier Huneeus.

Forfatteren forteller The Times at han valgte å registrere frasen for gruvearbeideren etter å ha sett president Sebastián Piñera dele ut kopier av varslingsbrevet til den britiske dronningen og statsministeren under sin Europa-turné.

- Jeg tenkte at «dette er bare for mye». Ifølge våre lover tilhører opphavsretten til et verk, en oppfinnelse, en sang eller et kunstverk opphavspersonen selv, sier Huneeus.

Jose Ojeda var den sjuende som ble reddet opp fra gruva. Diabetikeren og enkemannen skal være svært fornøyd med å ha fått copyright på sin egen varslingsfrase.

Huneeus vil også at presidenten, som regner varsellappen som en del av nasjonalarven, skal gi den tilbake til gruvearbeideren.