Fikk respiratorsykkelen stjålet og ødelagt:

Nå har han fått ny sykkel

Da den spesialbygde respiratorsykkelen til Asbjørn Johannes ble stjålet, tenkte moren at sommeren var over. Nå har sønnen fått en ny sykkel.

TOK GREP: EL-sykkelen til alvorlig syke Asbjørn Johannes (2,5) og mor Kristin Aanestad ble frastjålet utenfor St. Olavs hospital. Video: Frank Karlsen Vis mer

I slutten av juni ble respiratorsykkelen til Asbjørn Johannes (2,5) stjålet fra en bakgård i Trondheim, mens mor og sønn var på kontroll på St. Olavs hospital.

Seinere samme dag fant politiet sykkelen, men da uten både batteri og bakhjul.

- At sykkelen er ødelagt spolerer sommeren. Vi skulle bruke sykkelen til å dra steder vi ikke kan gå rolig til i vogn. Han klarer ikke å være ute så lenge, fordi respiratoren han bruker i vogna er tyngre å puste i, forklarte moren Kristin Aanestad til Dagbladet den gang.

Ny og bedre sykkel

Nå har sønnen hennes fått en ny respiratorsykkel.

Bare dager etter at Aanestad mistet sykkelen kontaktet både NAV i Trondheim og selskapet Krabat MonoBike, som produserer hjelpemidler for funksjonshemmede barn og unge, henne.

De lovte at en ny respiratorsykkel var på vei, og nå har familien mottatt den.

- Vi fikk den for halvannen uke siden. En nyere respiratorsykkel med sterkere motor, forteller Aanestad til Dagbladet i dag.

Hun og sønnen har alt fått tatt sykkelen i bruk.

- Vi prøvde den i forrige uke, samt i går. Da var både Asbjørn Johannes og sykkelen i form til det, fortsetter hun.

- Spinnvill

Moren forteller at de ikke har fått tatt i bruk sykkelen mer enn to ganger så langt, men at det ikke er viljen deres det står på.

UTE PÅ TUR: Mandag fikk Asbjørn Johannes og moren Kristin testet den nye respiratorsykkelen. Foto: Privat
UTE PÅ TUR: Mandag fikk Asbjørn Johannes og moren Kristin testet den nye respiratorsykkelen. Foto: Privat Vis mer

- Det har vært en forferdelig sommer i Trondheim så langt, med mye regn. Også er ikke alltid formen til Asbjørn Johannes den beste, men da han prøvde den igjen for første gang var han helt spinnvill.

Aanestad forteller om hvordan sønnen hylte av glede, viftet med armer og bein med en gang de testet den nye sykkelen.

- En mann kom til og med gående langs gata og begynte å le av oss fordi vi var i så ekstase, ler hun.

Syk

Asbjørn Johannes (2,5) er født med sykdommen mellomgulvsbrokk, og trenger pustestøtte døgnet rundt. Han har veldig små lunger, og et sensitivt immunforsvar.

Han kan ikke gå i barnehage på grunn av smittefare, og kan ikke være ute om høsten og vinteren av hensyn til helsa, og fordi respiratoren ikke tåler det. Han har også fått legemiddelet Synagis, noe bare veldig syke barn, ofte med lungesykdommer, får.

Hun sier at det derfor er svært viktig for dem å få en ny sykkel.

- Det er en liten og sårbar gutt. Å komme seg ut, kjenne lukten av gress, se på blomster, biler - det er så viktig for ham, og det får vi igjen mulighet til nå.

Aanestad er også svært fornøyd med hvor raskt sønnens nye sykkel ble levert.

- De har vært utrolig kjappe på labben, og virkelig stått på både hos NAV lokalt og hos forhandleren, sier hun.

- Henleggelse

Det ser derimot ikke ut som at Aanestad og sønnen får vite hvem som ødela sykkelen.

Overfor Dagbladet bekreftet Trøndelag politidistrikt tyveriet i slutten av juni, men vakthavende jurist Martin Moen fortalte at saken er ferdig etterforsket.

- Det ligger dessverre an til en henleggelse da politiet ikke har funnet noe å gå på for å finne en eventuell gjerningsperson, sa juristen.

Aanestad har tidligere uttrykt til Dagbladet at det er trist at tyveriet ble henlagt, men at det viktigste er at Asbjørn Johannes har fått en ny sykkel.