Nå har «hvem har den største bomba»-kappløpet startet mellom USA og Russland

Russland-ekspert: - Symbolpolitikk.

BOMBE: Forsker og Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski tror det er symbolpolitikk at USA og Russland overfor hverandre viser hvem som har den største bomba. Torsdag slapp USA verdens største konvensjonelle bombe i et grenseområde mellom Afghanistan og Pakistan. Her USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin. Foto: AFP / NTB Scanpix
BOMBE: Forsker og Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski tror det er symbolpolitikk at USA og Russland overfor hverandre viser hvem som har den største bomba. Torsdag slapp USA verdens største konvensjonelle bombe i et grenseområde mellom Afghanistan og Pakistan. Her USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Torsdag slapp USA verdens største konvensjonelle bombe, «Alle bombers mor», i et grenseområde mellom Afghanistan og Pakistan.

Grunnen til navnet er at det er den største bomba USA har, med unntak av sine atomvåpen. MOAB-bomba veier hele 9797 kilo, altså nesten 10 tonn. Den har eksplosiv kraft tilsvarende elleve tonn TNT og en sprengradius på 1,6 kilometer.

Alle bombers far

Nå kommer Russland via det statlige nyhetsbyrået Sputnik med sitt tilsvar, i det som kan se ut til å bli en «hvem har den største bomba»-kappløp mellom de to supermaktene.

Russland har nemlig ei bombe med kallenavnet «Father of All Bombs», eller «Alle bombers far».

Den russiske bomba er mindre enn den amerikanske i størrelse, men:

«Russlands Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power (ATBIP) overgår den amerikanske bomba med tanke på destruktiv kraft og eksplosjonsradius», skriver Sputnik, som siterer amerikanske The National Interest.

Magasinet skriver at den russiske bomba har en eksplosiv kraft tilsvarende 44 tonn TNT, og Sputnik siterer den russiske nettavisa Rossijskaja Gazeta på at Russlands superbombe dermed er fire ganger så kraftig som den amerikanske bomba.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer