(Dagbladet): At det er værhardt i nord, er noe de fleste har hørt. Men store deler av Nord-Norge har i vinter også vært preget av svært stor snøskredfare.
For innbyggerne på Arnøya i Skjervøy kommune i Troms har det vært en tøff vinter. Ordfører Ørjan Albrigtsen beskriver seg selv som preget av situasjonen.

Torsdag ble øysamfunnet nok en gang rammet av snøskred.
- Det er tøft dette. Bare denne uka har det gått to kolossale skred på to av fylkesveiene på Arnøya. Jeg har snakket med flere av innbyggerne og er alvorlig bekymret. Øya har drøye 300 innbyggere, omkring 250 av dem var denne gangen isolert på grunn av raset, og nå har 30 signalisert at de vil flytte på grunn av rasfaren. De er rett og slett redde og lei av at ingenting blir gjort for å sikre bedre, sier ordføreren.
Får ikke folk på jobb
Ifølge Albrigtsen har perioden fra før påske og fram til nå vært ekstra ille, med omkring 30 skred. Veier stenges med jevne mellomrom. Det rammer både innbyggerne og næringslivet.

Stor skredfare, isolerte bygder, OBS-varsel og over 20 stengte veier i Troms og Finnmark
- Det har gått ras både på fylkesvei 347 og 348 det siste døgnet. Skredet på vei 347 sperrer for all transport av fisk og varer, sier Albrigtsen.
Lørdag er Fylkesvei 348 fremdeles stengt, ifølge Vegvesenet. Frakt av fisk er imidlertid ikke det eneste problemet næringslivet opplever som følge av skred på øya. For selv om lakseslakteriet, som er stedets største arbeidsplass, ligger på riktig side med tanke på raset, bor svært mange av de ansatte på feil side og er innesperret.
- Vi har en beredskapsbåt som frakter folk så godt det lar seg gjøre, men det er jo langt ifra optimalt. Vi får rett og slett ikke folk på arbeid. Det er heller ingen klare politiske signal om skredsikring i nær framtid, selv om det har gått 20-30 skred bare siden påska begynte, sier en oppgitt ordfører.

Tommy isolert etter snøskred: - Det var nå nesten like greit
Negativ samfunnsutvikling
Også daglig leder i Anrøy Laks, Håvard Høgstad, er frustrert over situasjonen. Han estimerer at han bare i vinter har opplevd nærmere 30 ganger at ansatte ikke kommer seg på jobb på grunn av skred.
- Vi sliter med å holde normal aktivitet når skredene går. Kostnaden er nesten ikke målbar i penger, men vi betaler prisen i form av negativ samfunnsutvikling. Det er vanskelig å få folk til å satse på et samfunn som rammes slik som dette, sier Høgstad.

Milliardøy
Med oppdrett av laks og slakting av nærmere 25 000 tonn fisk i året, leder han øyas desidert største arbeidsplass. Men det hjelper lite når flere av de 90 ansatte ikke kommer seg på jobb.
- Med 300 innbyggere har denne øya har ei årlig verdiskaping på omkring 1,5 milliarder. Det er helt enormt å tenke på, og gjør det om mulig enda mer frustrerende å oppleve situasjoner slik som nå, sier Høgstad.
