- Nå har Jagland definitivt udødeliggjort seg selv

En skandale at EU blir tildelt Nobels fredspris, mener SV-kjempe og tidligere leder av Nei til EU, Stein Ørnhøi

RASER: Stein Ørnhøi raser mot Thorbjørn Jagland og Nobelkomiteen etter at EU i dag ble tildelt Nobels fredspris 2012. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
RASER: Stein Ørnhøi raser mot Thorbjørn Jagland og Nobelkomiteen etter at EU i dag ble tildelt Nobels fredspris 2012. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag ble det klart at det er EU som mottar Nobels fredspris 2012. Komitéformann Thorbjørn Jagland offentliggjorde beslutningen klokka 11 i dag.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og flere er sterkt kritiske til at et EU med en rekke kriseherjede medlemsland blir tildelt årets fredspris.

Jens Kihl i Nei til EU mener EU er mindre solidarisk nå enn noen sinne tidligere.

- Jeg lurer på hva Jagland og gjengen finner humanistisk med småbarnsfamilier som sulter på gata i Aten eller de tusenvis av båtflyktningene som dør på sin ferd over Middelhavet hvert eneste år, sier Kihl.

- Eurosonen var det som i utgangspunktet skulle fordype integrasjonen. Men i dagens Europa har dette prosjektet blitt langt mer konfliktskapende enn konfliktdempende. Spania og Hellas har dype økonomiske problemer. Det har ført til stor sosial og politisk uro, sier generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité, Kate Bundt, til NTB.

Tidligere leder av Nei til EU, Stein Ørnhøi, er ikke nådig i sin kritikk av Nobelkomiteens formann, Thorbjørn Jagland.

- Udødeliggjort seg selv - Her har Thorbjørn Jagland overgått seg selv, dette topper 36,9. Det er pinlig, men forventet. Jagland har i sin vurdering av EU som system, og Norges forhold til EU, demonstrert betydelig uforstand tidligere, sier den gamle SV-kjempen til Dagbladet, og legger til:

- Nå har Jagland definitivt udødeliggjort seg selv.

Han reagerer også på at prisen blir utdelt mens den eneste uttalte EU-motstanderen i komiteen er sykmeldt. Dagbladet var tidligere i dag i kontakt med Ågot Valles mann, Yngve Seterås, som bekreftet at kona var sykmeldt og ikke hadde hatt noe med tildelingen å gjøre.

- Dette ville aldri Ågot vært med på. Hun har vært nestleder i Nei til EU, og hadde aldri gått med på dette, hun hadde lagt ned veto, sier Ørnhøi.

- En skandale Ørnhøi reagerte også da den amerikanske presidenten Barack Obama ble tildelt prisen i 2010.

- Men det var bare flaut og pinlig. At EU får den i år er en skandale, tordner Ørnhøi.

- Når vi ser at EU på dramatisk vis mislykkes som politisk prosjekt, er det alvorlig. Det som skjer i Europa nå er dramatisk, og det motsatte av å skape fred. Utviklingen i EU, særlig innenfor euro-området, er en permanent trussel mot europeisk stabilitet. Det er utrolig at en ledende norsk sosialdemokrat ikke forstår at arbeidsledigheten som EU har produsert de siste årene fungerer destabiliserende.

BEGRUNNELSEN: - Dette er en pris både i et historisk perspektiv, men også for å markere at EU tar et nytt skritt i forsoningsprosessen i år når Kroatia skal ta steget inn i EU så få år etter at folk slaktet hverandre ned på Balkan. Et signal fra komiteen om å fokusere på ghva dette prosjektet egentlig er, det startet som et prosjekt for fred og forsoning, sa Thorbjørn Jagland. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BEGRUNNELSEN: - Dette er en pris både i et historisk perspektiv, men også for å markere at EU tar et nytt skritt i forsoningsprosessen i år når Kroatia skal ta steget inn i EU så få år etter at folk slaktet hverandre ned på Balkan. Et signal fra komiteen om å fokusere på ghva dette prosjektet egentlig er, det startet som et prosjekt for fred og forsoning, sa Thorbjørn Jagland. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Men EU som fredsprosjekt har jo hatt en funksjon. Bør ikke det anerkjennes?

- Det er klart at EU er godt ment, det har jeg aldri bestridt. Det kan godt hende at Jagland er i god tro. Men det var han nok når det gjaldt 36,9 også, sier Ørnhøi.

- Skandaliserer Nobelkomiteen Også leder i Nei til EU, Heming Olaussen er kritisk til tildelingen.

- Dette et absurd propaganda-show fra Jagland. Han har vært en glødende aktivist for EU siden 1994, og har til og med klart å lire av seg at EU er den høyeste form for sivilisasjon. Det er nok mange i EU som er uenige i dette, for eksempel de 25 millioner arbeidsløs, sier Olaussen til Dagbladet.

Han er overbevist om at det er Jagland, sammen med direktør for Det norske Nobelinstitutt Geir Lundestad  som er hovedkreftene bak tildelingen.

-Her har vi hatt to aktiviser som har jobbet for dette i en evighet. På grunn av sykdom og en vara så har de nå fått det til, sier Olaussen, og viser til at komitémedlem  Ågot Valle var sykemeldt og ikke deltok i arbeidet med årets tildeling.

Nei til EU-lederen mener Jagland er i ferd med å ødelegge nobelprisens gode rykte.

- Jeg mener han er i ferd med å skandalisere og devaluere nobelkomiteen. Blant eliten i Europa er nok dette populært, men blant vanlige mennesker vil dette bli møtt med alt fra hoderysting til fordømmelse. Prisen er sikkert en inspirasjon for EU som nå sliter tungt, så hadde dette vært en trøstepremie for de som sliter så hadde det vært greit, men det trodde jeg ikke det var.

KRITISK: Heming Olaussen i Nei til EU mener Jagland er med på å skandalisere og devaluere nobelkomiteen. Foto: Steinar Buholm
KRITISK: Heming Olaussen i Nei til EU mener Jagland er med på å skandalisere og devaluere nobelkomiteen. Foto: Steinar Buholm Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer