- Nå har jeg bare Julius å leke med

Verona (9) ber oss ta henne med tilbake til bestevenninna på Rjukan. Hun blir redd når mamma gråter så mye og når pappa er stille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SARAJEVO (Dagbladet): - Nå har jeg bare Julius å leke med, sier Verona (9) stille mens hun stryker på kosebamsen.

Dette er den eneste leken hun fikk ta med seg fra Norge da hun, foreldrene Damir Delic og Ana Kvakic, og lillesøstera Aurora (sju uker) i hoi og hast måtte pakke alt de eide forrige torsdag for så å bli sendt ut av Norge dagen etter.

- Jeg savner alt på Rjukan, rommet mitt og alle tingene mine der. Mest av alt savner jeg venninnene mine. Det er så vanskelig når barna ikke forstår norsk her, sier Verona.

- Alt er annerledes Niåringen er født i Norge og har aldri før vært i foreldrenes hjemland. Familien hadde bodd over ni år i Norge før de ble sendt til Bosnias hovedstad Sarajevo. Verona er ett av rundt 450 asylbarn som i disse dager skal sendes ut av landet.

- Alt er så annerledes her. Mange av husene har ikke tak. Det er hunder og katter i gatene som ingen eier. Det er mye søppel rundt omkring, og så smaker maten rart, sier Verona om sine første inntrykk av Sarajevo.

- Ikke råd til leilighet Dagbladet møter henne i en leilighet hvor hun og familien bor midlertidig. Dette er sommerhuset til venner av dem som bor i Norge. Her kan familien Delic bo fram til 14. april, men så må de ut.

- Vi aner ikke hvor vi skal gjøre av oss etter det. Det er altfor dyrt for oss å leie eller kjøpe leilighet i Bosnia. Arbeidsledigheten er svært høy og jeg ha ikke noe nettverk som kan hjelpe meg på arbeidsmarkedet, forteller pappa Damir.

Han sitter stille i sofaen og ser ut i luften mens Veronas mamma, Ana, strigråter. Verona ser fra den ene til den andre. Det er tydelig at foreldrenes fortvilelse påvirker henne. Hun tørker de våte øynene sine med ermet på genseren.

- Jeg blir trist og redd når mamma og pappe er lei seg, forklarer hun.

Mistet morsmelken Damir er bekymret for Verona som for det meste sitter inne og er passiv. Han forklarer at det ikke er noen lekeplasser i nærheten, eller andre aktivitetstilbud for barn. Han er også bekymret for Veronas mor og den lille babyen.

- Etter at vi kom tilbake til Bosnia, har Ana mistet morsmelken. Hun klarer nesten ikke å spise og gråter for det meste. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier Damir.

I SARAJEVO: Verona (9) er født og oppvokst på Rjukan. Hun hadde aldri før vært i foreldrenes hjemland inntil hun ble sendt hit fredag i forrige uke. Her sitter hun i området der hun bor foreløpig. Om to og en halv uke har familien ikke noe sted å gjøre av seg. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET
I SARAJEVO: Verona (9) er født og oppvokst på Rjukan. Hun hadde aldri før vært i foreldrenes hjemland inntil hun ble sendt hit fredag i forrige uke. Her sitter hun i området der hun bor foreløpig. Om to og en halv uke har familien ikke noe sted å gjøre av seg. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

Gjennom tårene forteller Ana om redsel og frykt for fremtiden, særlig knyttet til fremtidsutsikter for sine to små jenter.

- Ta meg med tilbake Verona er tidvis opptatt av alt som andre ni-åringer snakker om. Hun viser at hun har en løs tann nede og forklarer at hun allerede har mistet åtte tenner. Men så tar alvoret den unge jenta igjen.

- Jeg må spørre dere om noe. Kan dere ta meg med tilbake til bestevenninna mi på Rjukan?

Hun ser forventningsfullt opp på Dagbladets utsendte.

- Men vil du reise fra mamma og pappa, da?

- Jeg vil gå på skole på Rjukan. Jeg har lyst til å bli ferdig med dette skoleåret i en norsk klasse, sier Verona. 

I forrige uke måtte hun ta et hjerteskjærende farvel med sine bestevenninner på Rjukan.

- De har ringt henne og grått i telefonen. Det er helt forferdelig, sier Damir.

Da Dagbladet møtte Veronas bestevenninner fra tredje klasse på Rjukan barneskole i forrige uke, fortalte de at de gråt så høyt da de fikk vite at Verona ikke skulle gå i klassen deres lenger, at elever fra fjerde klasse kom inn for å trøste dem.

Anker saken Søndag ble det klart at familien og deres advokat, Håkon Bodahl-Johansen, har bestemt seg for å anke familiens sak til Høyesterett i håp om at de skal få komme tilbake til Norge.

LEKER ALENE: Verona (9) savner bestevenninnene på Rjukan. Nå har hun bare kosebamsen Julius å leke med. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET
LEKER ALENE: Verona (9) savner bestevenninnene på Rjukan. Nå har hun bare kosebamsen Julius å leke med. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

- Norske myndigheter bryter FNs barnekonvensjon artikkel 3 når de kaster Verona ut av landet. Dette dreier seg om barnets beste. I denne saken er det åpenbart at barnets beste er å få bli i Norge, sier Bodahl-Johansen.

- Vi ser også at domstolene viker tilbake fra å prøve hva som konkret er til barnets beste, og om dette hensynet er gitt den vekt det skal ha i UNEs vurdering. Dette kan ikke være riktig når det gjelder om våre konvensjonsforpliktelser er ivaretatt. Domstolen må kontrollere at barnets beste er gitt størst vekt i vurderingen til UNE, slik som Barnekonvensjonen forutsetter, fortsetter han.

GRÅTER: Dagen før avreise til Bosnia forteller pappa at de ikke har noe sted å bo i foreldrenes hjemland. Da begynner Verona (9) å gråte. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
GRÅTER: Dagen før avreise til Bosnia forteller pappa at de ikke har noe sted å bo i foreldrenes hjemland. Da begynner Verona (9) å gråte. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer