- Nå har jeg fått meg både en svart kjæreste og en svart president

Joe (38) og Sally (29) jublet sammen med to millioner andre i Washington.

I POSE OG SEKK: Joe Savage (38)priser seg lykkelig over å ha fått seg både en svart kjæreste og en svart president. Foto: SVEINUNG U. YSTAD
I POSE OG SEKK: Joe Savage (38)priser seg lykkelig over å ha fått seg både en svart kjæreste og en svart president. Foto: SVEINUNG U. YSTAD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


WASHINGTON DC (Dagbladet.no): Det var vekkelsesstemning og et himmelsk jubelbrus over Washington, da Barack Obama ble tatt i ed som USAs 44. president.

Om lag to millioner mennesker, mange av dem langveisfra, fylte området fra Capitol Hill, Lincoln Memorial og National Mall.

«Herregud Obama, vi elsker deg!»
- Dette er helt ubeskrivelig. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle leve lenge nok til å få oppleve denne dagen, sier en rørt Pat Brown (52) fra Georgia, Atlanta.

Nedover kinnet til krigsveteranen fra sørstatene renner tårer som nesten fryser til is i det vinterkalde Washington. Pat har nettopp sett Barack Obama bli innsatt som president og har vondt for å snakke.

Hun og venninnene Sheryl Gilles (44) og Sharon Schneider (54), utkledd i Obama-effekter og tjukke vinterfrakker, har ledd, grått, danset og klemt hverandre, i løpet av den tida det tok for Obama å bli tatt i ed som USAs 44. president.

- Herregud Obama, vi elsker deg ropte de, da de så Obama avlegge eden.

Tre generasjoner
Like bortenfor stod alenemoren Tasha Burke (40) fra Virginia med sine tre barn og så opp på storskjermen, også de med tårer i øynene og hender som holdt i hverandre.

- Moren min var med på Martin Luther King jr-marsjen i 1963. Hun gikk gravid med meg da han ble skutt og drept. Hun har alltid snakket om den kjærligheten og fellesskapet hun følte her i Washington den gangen. Nå ville jeg at mine barn skulle få oppleve det samme, slik at vi blir tre generasjoner som være med på dette, forteller Tasha.

Sønnen Jacques (13) lener seg på skulderen hennes og gråter, mens hun snakker.

Pilegrimsreise
Enorme folkemengder hadde funnet veien til Washingtons gater denne formiddagen. De første begynte å fylle området rundt National Mall og Washington-monumentet allerede i fire-fem tida om morgenen.

ØYEBLIKKET: Pat Brown (52), Sheryl Gilles (44) og Sharon Schneider (54) fra Atlanta jubler gjennom tårene, idet Barack Obama blir tatt i ed som USAs 44.president. Foto: SVEINUNG U. YSTAD
ØYEBLIKKET: Pat Brown (52), Sheryl Gilles (44) og Sharon Schneider (54) fra Atlanta jubler gjennom tårene, idet Barack Obama blir tatt i ed som USAs 44.president. Foto: SVEINUNG U. YSTAD Vis mer

Før klokka var sju dannet folkemengdene et langt tog ned 18. gate, der lastebiler og militære sperret for vanlig trafikk.

Dette var den største folkeforflytningen i Washingtons gater noensinne. Svært mange var tilreisende afroamerikanere som gjorde sin pilegrimsreise til den amerikanske hovedstaden, for å se USA få sin første svarte president.

Vekkelsesmøte
Jubelen steg til værs da kameraene første gang fanget Obama oppe på scena, og de første taktfaste Obama-ropene runget utover Capitol Hill og Washington.

Da pastor Rick Warren, grunnlegger av det evangeliske kirkesamfunnet Saddleback Church, ledet an i bønn, ble det reneste vekkelsesmøte-stemning, og da Aretha Franklin tok mikrofonen var sangen og dansen i gang.

Etter Obamas 20 minutter lange tale, stod kjæresteparet Joe (38) og Sally Savage (29) igjen. De ble selve symbolet på Obamas tale, han hvit og hun svart, og sammen har de sønnen Liam (1).

- Jeg kan nesten ikke tro at vi vurderte å ikke gå, sier Sally, med skjelvende stemme og gråten i halsen.

- Nå kan jeg fortelle sønnen min at han gjøre hva som helst i livet, sier hun, og blir omfavnet av Joe.

Også for han var innsettelsen av Obama noe han aldri hadde trodd han skulle få være med på.

- Jeg er født i 1970, og selv for meg har dette vært utenkelig. Men se, nå har jeg både en svart kjæreste og en svart president, sier Joe Savage til Dagbladet.no.

TRE GENERASJONER: Alenemoren Tasha Burke (40), med sønnen Jacques på 13 og Bryant 17, og med lille Panyell (6) på skuldrene. - Moren min var her under Martin Luther King jr-marsjen i 1963. Nå er vi her for å oppleve det samme, sier Tasha. Foto: SVEINUNG U. YSTAD
TRE GENERASJONER: Alenemoren Tasha Burke (40), med sønnen Jacques på 13 og Bryant 17, og med lille Panyell (6) på skuldrene. - Moren min var her under Martin Luther King jr-marsjen i 1963. Nå er vi her for å oppleve det samme, sier Tasha. Foto: SVEINUNG U. YSTAD Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer