<strong>UT I PROTEST:</strong> Kim Kopperud (t.h.) gir seg som talsperson for Nye SOS Rasisme, med umiddelbar virkning. Mikkel Frostad (t.v.) takker også for seg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
UT I PROTEST: Kim Kopperud (t.h.) gir seg som talsperson for Nye SOS Rasisme, med umiddelbar virkning. Mikkel Frostad (t.v.) takker også for seg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Nå har jeg fått nok av SOS Rasisme og Tjen Folket

Talsperson Kim Kopperud i Nye SOS Rasisme ser ikke lenger forskjell på gammelt og nytt - og melder seg ut i protest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): SOS Rasisme er i retten strippet for tillitt, medlemmer og penger. I et siste forsøk på å vinne troverdigheten tilbake ble Nye SOS Rasisme etablert 29. februar.

- Jeg trodde ærlig og oppriktig at vi kunne starte på nytt og kvitte oss med det gamle. Det har vist seg ikke å være mulig, sier Kim Kopperud til Dagbladet.

19-åringen har fra etableringen og fram til nylig vært styremedlem og organisasjonens talsperson. Nå tar han et knusende oppgjør med miljøet som styrer ungdomsorganisasjonene SOS Rasisme, Nye SOS Rasisme og kommunistpartiet Tjen Folket.

Flere lovbrudd Allerede da Nye SOS Rasisme ble opprettet, påviste Dagbladet de tette båndene mellom det gamle og det nye. Også Kpoperud var med i Tjen Folket og ungdomspartiet Revolusjonær kommunistisk ungdom.

- Vi vil gjøre en ryddig jobb her i Nye SOS Rasisme, sa Kopperud til Dagbladet i mars.

Et halvt år senere gir han seg.

- Det er Tjen Folket som styrer SOS Rasisme - og Nye SOS Rasisme. Linja er at du gjør som du blir bedt om av ledelsen i Tjen Folket, sier Kopperud i dag.

Han beskriver en hverdag i SOS Rasisme preget av lovbrudd som mange i ettertid risikerer å bli straffet for i rettssystemet. Han bekrefter mange av de forholdene Dagbladet har avdekket, med forfalskning, medlemsjuks og finansiering av partiaktiviteter i Tjen Folket via SOS Rasisme.

- Jeg ser ingen framtid for en organisasjon som ikke tar avstand fra alt dette, sier Kopperud.

Frykter fengsel Kopperud beskriver en organisasjon hvor den sentrale ledelsen bestemmer, og hvor medlemsdemokrati er fraværende. Han får følge av en av SOS Rasismes ansatte og tillitsvalgte, Mikkel Frostad (21). Frostad har selv i mange år vært et profilert medlem av Tjen Folket.

- Jeg ønsker ikke å være del av en organisasjon hvor medlemmer ikke har innflytelse og hvor du risikerer å havne i fengsel på grunn av ledelsens grådighet. Nå vil jeg vie min tid til solidaritetsarbeid, sier Frostad til Dagbladet.

Venner ble fiender Både Kopperud og Frodstad har meldt seg ut av Tjen Folket og SOS Rasisme. Det høres enklere ut enn det er i praksis.

- Jeg ville gå ut i det stille, men det viste seg å ikke være så lett. Folk i SOS Rasisme og Tjen Folket var mine venner, men mine beste venner er plutselig blitt mine verste fiender. Mange internt har reagert kraftig på at jeg går ut. Jeg må blokkere folk fra Facebook på grunn av hatske og truende meldinger. Det spres rykter. Nære bekjente kontaktes. Jeg er ikke vant til å måtte se meg over skuldra. Det gjør jeg nå, sier Kopperud.

Flere hopper av Det er flere sentrale personer rundt den sterke mannen Kjell Gunnar Larsen (56) som har hoppet av. Tidligere i år fortalte Bård Eskild Frantzen hvordan medlemslister ble trikset med og bevismateriale destruert. Politiet har gjennomført razzia av organisasjonens lokaler i Haugesund og i Oslo.

<strong>AKTIVE I TJEN FOLKET:</strong> I Nye SOS Rasisme var blant annet Kim Kopperud (midten) og Jan Erik Skretteberg (t.h.) aktive i Tjen Folket og dens ungdomsorganisasjon Revolusjonær Kommunistisk Ungdom (RKU). Her er de avbildet under en demonstrasjon i Oslo i 2010. Til venstre Mikkel Frostad som i likhet med Kopperud nå har meldt seg ut. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
AKTIVE I TJEN FOLKET: I Nye SOS Rasisme var blant annet Kim Kopperud (midten) og Jan Erik Skretteberg (t.h.) aktive i Tjen Folket og dens ungdomsorganisasjon Revolusjonær Kommunistisk Ungdom (RKU). Her er de avbildet under en demonstrasjon i Oslo i 2010. Til venstre Mikkel Frostad som i likhet med Kopperud nå har meldt seg ut. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Ledelsen har alltid holdt politiske talenter nede, av frykt for å bli utfordret selv. Det betaler de nå prisen for. Det står ingen til å overta, sier Kopperud.

- Klarer oss nok Nye SOS Rasisme ledes av Jan Erik Skretteberg (31).

- Vi klarer oss nok uten ham, sier Skrettberg i en SMS til Dagbladet i forbindelse med at Kopperud skal ha meldt seg ut av Nye SOS Rasisme og Tjen Folket.

Han legger til:

- Kopperud har ikke meldt fra om dette til Nye SOS Rasisme, og jeg kjenner meg ikke igjen i hans eventuelle beskrivelse.

Les mer om SOS Rasisme.

Dette er saken:


• Dagbladet har avslørt høye medlemstall og fiktive identiteter i medlemsregisteret.

• SOS Rasisme har investert i flere eiendommer med penger bevilget til antirasistisk arbeid.

• SOS Rasisme kreves nå for over 17 millioner kroner totalt fra ulike støttegivere.

• SOS Rasisme mener de ikke har bedrevet medlemsjuks, og at investeringene ikke var i strid med regelverket.

• Dagbladet har avslørt og dokumentert hvordan medlemmer av det kommunistiske partiet Tjen Folket innehar flertallet av de høyest lønnede og viktigste posisjonene i organisasjonen.

• Dagbladet har også avslørt hvordan sentrale personer i SOS Rasisme har hentet ut store pengesummer i form av godtgjørelser som er i strid med skatteforskriften og til private ferier.

• 29 februar 2012 ble «Nye SOS Rasisme» opprettet, med de samme krefter bak som i gamle SOS Rasisme.

• August 2012: Talspersonen for Nye SOS Rasisme trekker seg i protest mot innblanding fra Tjen Folket i organisasjonens drift.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer