Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå har jeg lyst til å gjøre noe annet. Noe med næringsliv og bank

Etter 20 år i rikspolitikken er Sylvia Brustad (42) klar for noe nytt.

PÅ VEI UT AV POLITIKKEN: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad holdt en pressekonferanse om Aker-saken utenfor Nærings- og handelsdepartementet. Foto: Lise Åserud/SCANPIX
PÅ VEI UT AV POLITIKKEN: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad holdt en pressekonferanse om Aker-saken utenfor Nærings- og handelsdepartementet. Foto: Lise Åserud/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||— Hele mitt voksne liv har jeg drevet med politikk. Nå har jeg lyst til å gjøre noe annet. Noe med næringsliv og bank, sier Brustad til Dagbladet.

Hun bekrefter at hun nå går ut av regjeringen. Ifølge Brustad er det etter eget ønske, og det har vært klart «i flere måneder.»

— En prosess over tid
— Dette er et bevisst valg og en prosess over tid som gjorde at jeg sa nei til renominasjon til Stortinget og nei til sentralstyret. Etter 20 år i storting og regjering er det nå riktig å gjøre noe annet. Kanskje er det en pause fra politikken, man vet aldri. Men det er en tid for alt. Jeg er ennå ung. Nå vil jeg jobbe med næringsliv, sier Brustad.

Og hun skal skrive bok og reflektere over utviklingstrekk i politikken, og flytte hjem til Hedmark. Dermed er det klart at en av Ap's mest erfarne og betrodde politikere gir seg. Hun har ofte blitt omtalt som en potet, som kunne brukes i hvilket som helst departement.

Hun begynte i AUF som 13-åring, kom inn på Stortinget som 22- åring og ble Norges yngste statsråd som barne- og familieminister i Jagland-regjeringen i 1996.

Hun var kommunalminister i Stoltenberg I-regjeringen og har vært helse- og omsorgsminister og næringsminister i den rødgrønne regjeringen. Hun har også vikariert i to andre departementer. I tillegg har hun ledet sosialkomiteen og kommunalkomiteen på Stortinget. Og hun har deltatt i Forsvarskommisjonen.

Gro ga meg en dytt
— Det har vært et eventyr! Jeg er veldig takknemlig overfor dem som har gitt meg tillit, særlig Jens. Han er en fantastisk sjef og fantastisk varmt menneske. Og jeg er takknemlig for at Gro ga meg et ekstra dytt til å bli allroundpolitiker. Jeg hadde jobbet med barne- og likestillingspolitikk, og følte at jeg behersket det ganske bra og følte meg trygg. Men Gro sa: «Du skal bli leder av sosialkomiteen.» Jeg var 26 år. Min reaksjon var «nei, greier jeg det, da?» «Jo, dette skal du gjøre, for du skal bli allrounder», sa Gro, forteller Brustad.

— Hva er du mest stolt over å ha fått til i politikken?

— Det er så mange saker. Men jeg er stolt over måten vi har håndtert finanskrisa. Vi jobbet dag og natt og fikk på plass milliardkrisepakker på få dager. Når bedrifter sender blomster og heiser flagget fordi de slipper å si opp folk, da er jeg veldig stolt og glad. Jeg er også veldig stolt over å ha fått til ordninger for barn og unge som har foreldre med alkoholproblemer eller psykisk sykdom. Det at jeg har bidratt til å gjøre livet litt lettere for noen barn og unge, slik at de ble sett, det er utrolig viktig for meg, sier Brustad.

— Til å stole på
— Hva med Brustad-bua?

— Den var ikke akkurat min idé, så navnet er vel litt ufortjent. Men OK, jeg tok ansvaret. Og det har vel gått ganske bra. Folk får jo handlet på søndagene. Jeg har vært en type politiker som har tatt på meg det ansvaret jeg har. Jens har kunnet stole på meg, at jeg står i stormen. Jeg får kjeft, men jeg står der, jeg rømmer ikke inn i et revehi. Det er meg. Jeg er til å stole på, tar ansvaret uansett.

— Du er særlig fornøyd med det siste året, men da har du jo også vært i klinsj med Kjell Inge Røkke. Mange mente han mobbet deg, og at du burde tatt igjen?

— Vi har god dialog med Aker, vi. Men det er klart, det var en tøff sak. Men det må man regne med i slike jobber. Man må stå der. Det gjorde jeg. Jeg tåler en støyt.

— Så det er ingen du vil ta et oppgjør med i dag?

— Nei, det har jeg ikke noe ønske om. Jeg har alltid prøvd å være løsningsorientert. Ikke alt vi gjorde i Aker-saken var godt håndverk, men vi er ferdig med den saken.

— Hvilken politiker har betydd mest for deg?

— Det er Jens jeg har jobbet tettest med. Vi har kjent hverandre i snart tretti år. Han er en veldig tilstedeværende og omsorgsfull sjef. Han ringer, sender meldinger og spør hvordan det går. Han er et flott menneske. Det er ikke uten grunn at han er statsminister.

— En arbeidshest
Statsminister Jens Stoltenberg bekrefter nå at daværende helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad var åpen for å gå ut av regjeringen i juni i fjor. Men han overtalte henne til å bli næringsminister.

— Sylvia er en enestående politiker og et enestående menneske. Jeg har kjent henne siden hun var 14-15 år. Jeg er takknemlig for at hun har stått på så lenge. Hun har vist handlekraft under finanskrisa. Sylvia er en arbeidshest i norsk politikk. Det er klart jeg vil savne Sylvia, sier Stoltenberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling