Live-published photos and videos via Shootitlive

Nå har kongeparet ankommet Beijing

Møtt av Æresgarden, blomsterbarn og representanter for den kinesiske regjeringen.

BEIJING (Dagbladet): Det norske kongeparet er akkurat ankommet Beijing. Det er andre stopp på det ni dager lange statsbesøket i Kina.

Under velkomsten på flyplassen ble det ikke spart på pomp og prakt.

Æresgarden, den seremonielle greina av Kinas gigantiske hær, Folkets frigjøringshær, var til stede. Det samme var representanter for den kinesiske regjeringen, og kinesiske barn med blomster.

Kongeparet har allerede vært to dager i Dunhuang vest i Kina. Statsbesøket her har hatt et mykere program enn det mer formelle som starter i den kinesiske hovedstaden.

Kongeparet har besøkt et solkraftverk, en barnehage og noe dronning Sonja hadde gledet seg spesielt til: de unike Mogao grottene som buddhistiske munker har gravd ut i fjellet utenfor Dunhuang.

Ikke slitne

I Beijing vil utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen slutte seg til kongeparet. Sammen skal de blant annet møte presidenten Xi Jinping i regjeringsbygningen Folkets store hall, noe som er høydepunktet for turen.

Fra Beijing går turen videre til Shanghai seinere i uka.

Til tross for stramt program holder kongeparet, som begge fylte 80 år, koken.

- Vi klarer oss bra, vi, sier kong Harald til norsk presse.

- I alle fall foreløpig, sier dronning Sonja med et smil.

- Mye har endret seg

Etter at den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, gikk forholdet mellom Norge og Kina i vranglås. Først i 2016 kom Norge inn i varmen igjen. Statsbesøket er det første i Kina på 21 år.

- Det er det samme Kina, men mye er også endret seg, sier kongen om forskjellen på det Kina de opplevde på statsbesøket i 1997, og det de har sett til nå.

- Vi har nå vært i den fattigste delen av Kina, mens Beijing er den rikeste. Det skal bli spennende å se hvordan det har endret seg, sier han.

Menneskerettigheter var en av hovedsakene på den politiske agendaen under statsbesøket i 1997. Mens Kina har gått gjennom en voldsom økonomisk vekst, har menneskerettighetssituasjonen ikke vært verre på 30, ifølge Amnesty.

Ikke kjent med masseinternering

I Xinjiang, som er naboprovinsen til der kongeparet har vært de siste dagene, er opp mot en million mennesker plassert i interneringsleirer. De fleste tilhører minoritetsgruppen uigurer, og det uttalte målet med interneringen er å omskolere dem til å bli skikkelige kinesiske. Fra leirene meldes det om utstrakt bruk av tortur.

Til norsk presse forteller kongen at han ikke var kjent med dette før han ankom.

- Jeg visste ikke om det før jeg så det i avisa da vi kom hit. Men det er sikkert tilfelle. Det er en annen side av Kina, økonomisk har de framgang, på andre områder har de ikke så stor framgang, sier kongen, som sier dette vil være en del av samtalene med kinesiske myndigheter.

- Vi som kommer fra Vesten er opptatt av menneskerettigheter, og kommer til å ha en dialog med Kina om det. Jeg kommer helt sikkert til å få anledning til å ta opp dette seinere, sa han.

- Toget går om vi ikke er der

I Beijing møter de også en stor næringslivsdelegasjon som teller over 300 hoder, og en rekke avtaler skal signeres.

- Amnesty melder at menneskerettighetene i Kina er verre enn på 30 år. Er det riktig av Norge å knytte så tette bånd med Kina da? Fikk kongen spørsmål om.

- Det kommer an på hvilke bånd vi knytter, vi må huske at dette er, og kommer til å bli en av verdens ledende økonomier. Toget går om vi ikke er der når de forlater stasjonen, sa kongen.