Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå har Moser-ekteparet fått sin Nobelpris i medisin

- Dere må være de vakreste nobelprisvinnerne som har eksistert, sier døtrene.

STORT ØYEBLIKK: May-Britt Moser tar svenskekongens hånd og blir overrakt Nobelprisen i medisin onsdag kveld. Foto: AFP  / JONATHAN NACKSTRAND
STORT ØYEBLIKK: May-Britt Moser tar svenskekongens hånd og blir overrakt Nobelprisen i medisin onsdag kveld. Foto: AFP / JONATHAN NACKSTRAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Nå har svenskekongen Carl Gustaf overrakt May-Britt og Edvard Moser og deres samarbeidsforsker John O'Keefe hver deres Nobelpris i medisin.

- Aldri vært så stolt - Dere har gitt oss innsikt i et av livets store mysterier, sa professor Ole Kein da han fortalte Stockholm Konserthall om nobelprisvinnerne og deres funn av hjernens indre GPS.

OVERREKT PRISEN: Edvard og May-Britt Moser har fått sin Nobelpris. Foto:  AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND / NTB Scanpix
OVERREKT PRISEN: Edvard og May-Britt Moser har fått sin Nobelpris. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND / NTB Scanpix Vis mer

Parets døtre, Isabell og Ailin, satt tydelig rørt og så sine foreldre bli overrakt den prestisjetunge prisen.

PRISEN I HÅND: Edvard Moser. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND / NTB Scanpix
PRISEN I HÅND: Edvard Moser. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND / NTB Scanpix Vis mer

- Det er en fantastisk følelse, det er det. Det er litt uvirkelig ennå. Etterhvert begynte det å gå opp for meg, jeg ble veldig nervøs, sier Edvard Moser til SVT etter å ha mottat prisen.

- Virkelig. En opplevelse, er det, sier May-Britt til kanalen og forteller at hun holdt øyekontakt med døtrene under seremonien.

Moser-parets døtre, Isabell og Ailin, sier selv at de var rørt og gråtkvalt under seremonien.

- Jeg har aldri vært så stolt noen gang i mitt liv. Dere må være de vakreste nobelprisvinnerne som har eksistert, sier de to.

- Annen dimensjon Dagbladet snakket med Moser-paret i går. De gledet seg stort til dette øyeblikket.

Lik Dagbladet på Facebook

- Dere har vunnet priser tidligere. Kan de sammenlignes med denne?

GRATULERER: Edvard Moser blir overrakt sin Nobelpris av svenskekongen. Foto: Jonas Ekströmer / NTB Scanpix / NTB Scanpix
GRATULERER: Edvard Moser blir overrakt sin Nobelpris av svenskekongen. Foto: Jonas Ekströmer / NTB Scanpix / NTB Scanpix Vis mer

- Dette er av en helt annen dimensjon. Det har vært mange før, men det er ingenting som er i nærheten av Nobelprisen, både med tanke på interessen det vekker, profesjonaliteten, hvor mye arbeid som ligger bak og hvor godt det er organisert, sa Edvard.

STORT: Nobelprisen er nå sunnmøringenes. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND / NTB Scanpix
STORT: Nobelprisen er nå sunnmøringenes. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND / NTB Scanpix Vis mer

I 17.40-tida har alle de 11 Nobelprisvinnerne som hedres i Stockholm, fått sin pris. Den svenske nasjonalsangen spilles som en avrunding av prisutdelingen.

Nå går det videre til Stockholms stadshus der Nobelbanketten finner sted.

LES OGSÅ: «Klokka 20.43 får de tilbud om påfyll av vin». Stramt skjema under Nobelbanketten.

- Helt topp Dagbladet var tilstede da Moserne ble geleidet inn i en ventende BMW utenfor Grand hotell i den svenske hovedstaden på vei til Nobelpris-utdelingen.

- Det blir helt topp, sa May-Britt om forventningene før den store kvelden.

Hun var iført en kjole med mønster fra rottehjernen, som Moser-paret har forsket på i flere tiår - og som har ført til funnet av hjernens indre GPS.