Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå har noen av Trumps få konkrete forslag blitt en realitet. Vil ha USA ut av handelsavtale og stanser bistand til abort

I tillegg innfører han ansettelsesstopp av offentlig ansatte. 

SIGNERT: President Donald Trump har signert en ordre om at USA skal trekke seg fra frihandelsavtalen TPP mellom USA og Stillehavsregionen. Video: AP Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Donald Trump har gjort ord til handling. Mandag kveld signerte Trump tre presidentordre.

Den ene handler om at han vil trekke USA ut av handelsavtalen TPP.

I tillegg signerte en presidentordre som stanser bistand til utenlandske organisasjoner som støtter abort. Forbudet gjør det straffbart å yte føderal bistand til internasjonale grupper som utfører aborter eller sprer informasjon om abort.

Trump signerte også en presidentordre om ansettelsesstopp av offentlig ansatte. Målet er ifølge NTB å redusere lønnsutgifter og begrense størrelsen på antall føderalt ansatte.

- En bra ting

Trump har siden før valget vært klar på at han ønsker USA ut av handelsavtalen. Han har tidligere kalt avtalen for «potensiell katastrofe for USA».

Etter han signerte presidentordren i det ovale kontor sa han følgende:

- Det er en bra ting for amerikanske arbeidstakere, sa Trump ifølge Reuters.

SER DU DET?: Da Trump signerte papirer like etter innsettelsen i går, foregikk det noe helt annet i bakgrunnen, som mange kanskje ikke fikk med seg. Video: CNN Vis mer

Handelsavtalen TPP, som står for Trans-Pacific Partnership, er en avtale mellom USA, Japan og ti andre land i Asia, Amerika og Oseania. Avtalen ble ferdigforhandlet i fjor, men er ennå ikke ratifisert.

Ifølge NBC News vil Trump også be om å reforhandle den nordamerikanske frihandelsavtalen NAFTA.

- Reduserer toll

Arne Melchior, seniorforsker og leder for forskningsgruppa for internasjonal økonomi ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), beskriver avtalen som omfattende og viktig.

- Avtalen reduserer kraftig tollen på eksportvarer mellom landene. Den har et strengere patent-regelverk og satte høyere krav til arbeidsstandarder, sier Melchior om hovedpunktene i avtalen.

Viktig var avtalen særlig for den avgåtte presidenten Barack Obama som var en av initiativtakerne bak forhandlingene.

- Noe av USAs målsetting med TPP var å sikre amerikansk innflytelse i regionen, og dessuten utforme handelsregler som var i tråd med USAs interesser, for eksempel om patentrettigheter, sier Melchior.

TRUMP: Her signerer Donald Trump et papir som sier at USA vil ut av TTP-avtalen. Foto: AFP / NTB Scanpix
TRUMP: Her signerer Donald Trump et papir som sier at USA vil ut av TTP-avtalen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Vil være tøff mot Kina

I USA har justisdepartementet nærmest slått alarm om patent-tyverier. De sier at Kina driver målrettede etterretningsaksjoner mot nær sagt alle typer bedrifter i USA. Kina-kopier av USA-utviklede produkter, skal ha kostet den amerikanske økonomien hundrevis av milliarder av dollar, skriver CBS News.

Kina er ikke blant landene TPP-avtalen omfatter. Avtalen ble imidlertid ansett som en amerikansk mulighet til å tøyle den stadig voksende økonomiske makta Kina besitter. Derfor virker det tilsynelatende motstridende at Trump vil skrinlegge en avtale som kunne ha vært i tråd med hans Kina-politikk: Være tøffere mot asiatiske supermakta.

TPP og NAFTA-avtalen mellom USA, Canada og Mexico ble gjenstand for mye kritikk under den amerikanske valgkampen. Av leiren rundt Donald Trump ble slike avtaler karakterisert som skadelig for den jevne amerikanske arbeideren, og framstilt som skyggesiden av globaliseringen.

- Men Trump har også vært under press fra næringslivet som ønsker TPP. Avtalen er gunstig for amerikansk eksport, for eksempel for det amerikanske landbruket. Det er altså noen muligheter som går tapt for USA hva angår eksport og handel, så dette har en konkret økonomisk konsekvens for amerikanerne, sier seniorforsker Melchior.

- «Meningsløs» uten USA

Hva som skjer med avtalen uten USA, er vanskelig å spå. Siden den ennå ikke har trådt i kraft, er det også vanskelig å peke på hva slags effekt man eventuelt vil miste. Japans statsminister, Shinzo Abe, har imidlertid tatt til orde for at TPP-avtalen ville være «meningsløs» uten USA.

- Avtalen er nå et byggverk som blir mindre fristende å delta i når USA trekker seg ut. Det var det viktigste markedet, den viktigste pådriveren og var sentral i forhandlingene, sier seniorforskeren.

Ser man bort fra potensiell effekt, mener Nupi-forskeren uansett at Donald Trumps avgjørelse er et tillitsbrudd fra USAs side.

- Den type manglende respekt for avtaler det er lagt ned betydelig arbeid for å forhandle fram, svekker USAs troverdighet og renommé, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling