- Nå har NRK ansvaret for Tromsdal

Det sier politiet, etter at NRK trosset Namsretten og sendte den omstridte «Brennpunkt»-dokumentaren. Der kom det fram at finansmannen Christer Tromsdal var agent for politiet i Nokas-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av NRK Brennpunkts dokumentar som ble vist på TV onsdag kveld.

Dokumentaren viser videoopptak av Christer Tromsdal etter at han ble oppsøkt av kriminelle som ønsket å hvitvaske penger. Tromsdal ble blant annet spurt om hjelp til å plassere penger i utlandet.

Hele tiden hadde finansmannen på seg skjult utstyr for lydopptak. Men Tromsdal hadde også på seg eget utstyr for lydopptak i sine møter med politiet. Han ville nemlig gå til media.

– Hold kjeft

Finansmannen håpet at han som politiagent ville unngå tiltale i en sak Økokrim hadde gående mot ham. Men det gikk ikke.

– Vi oppfordrer deg til å holde helt kjeft om ditt samarbeid med politiet, sier en politikilde i en telefonsamtale med Tromsdal.

I desember i fjor var det åtte måneder siden Nokas-ranet. Men da var strikken tøyd for langt.

7. desember i fjor ble Tromsdal skutt i beinet av en torpedo utenfor Frogner kirke i Oslo. Dette ble framstilt som et oppgjør i det kriminelle miljøet, men ifølge NRK ble Tromsdal skutt i forbindelse med politiets jakt på Nokas-pengene.

– Jeg skvetter, og blir veldig redd. Det er en helt ubeskrivelig følelse, jeg trodde det ikke var sant. Men det er ganske sprøtt, det føltes som en lettelse etterpå, sier Tromsdal.

Truer med media

Han truer politiet med å gå til media med sin historie, ettersom Økokrim ikke vil legge saken til side.

– Det er som å skyte seg selv i foten, sier en politikontakt til Tromsdal.

– Ja, jeg har blitt skutt i beinet før, svarer han.

– Ja, det var kanskje et jævlig dårlig eksempel, fortsetter politikontakten.

Trosset retten

Namsretten avgjorde tirsdag at programmet ikke kunne vises. Men kringkastingssjef John G. Bernander trosset rettens forbud og viste likevel den omstridte dokumentaren om Nokas-etterforskningen.

Den hemmelige kjennelsen fra tingretten som forbød NRK å sende programmet er historisk. Retten høstet krass kritikk fra mediehold, og påstandene om mer eller mindre skjult sensur kom tett som hagl.

Med sin avgjørelse om å trosse retten, føyer Bernander et nytt kapittel til historien.

I en pressemelding i kveld sier blant annet politiet at NRK nå har overtatt ansvar for Christer Tromsdals sikkerhet.

- NRK har gjennom sitt program med eksponering av informanten, hans historie og politiets bruk av metoder pådratt seg et ansvar for informantens sikkerhet i nåtid og fremtid. Politiet har siden man fikk kunnskap om NRKs produksjon frarådet å sende programmet av hensyn til informantens sikkerhet. Politiet kan ikke løpe fra sitt ansvar i forhold til å beskytte borgerne, men i denne konkrete saken vil dette nå bli meget vanskelig å ivareta, heter det blant annet i pressemeldingen.

(ANB)

<B>POLITIAGENT:</B> Den omstridte finansmannen Christer Tromsdal var politiets hemmelige informant i jakten på Nokas-pengene.