Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sparket som stortingspresident:

Nå har Olemic Thommessen fått nye oppgaver

Olemic Thommessen (H) ble tvunget til å gå av som stortingspresident. Nå vil han reformere Høyres integreringspolitikk.

NY ROLLE: Olaf Michael «Olemic» Thommessen er ny integreringspolitisk talsperson for Høyre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NY ROLLE: Olaf Michael «Olemic» Thommessen er ny integreringspolitisk talsperson for Høyre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som byggherre for byggeprosjektet på Stortinget, sto Thommessen ansvarlig for store kostnadsoverskridelser. Han måtte gå da KrF trakk støtten til ham som stortingspresident.

Som Høyres nye integreringspolitiske talsperson vil han nå slippe til private aktører i introduksjonsprogrammet for innvandrere. Dette er ett av tre forslag foran Høyres landsmøte til helga, som skal trekke integreringspolitikken i blå retning.

- På andre områder ser vi at når vi får konkurranse fra private, så skjerper det offentlige seg også, sier Thommessen til Dagbladet. Jeg tenker at private aktører også kan bidra til at man får en større bredde i tilbudet, og kanskje mer rom for spesialiserte opplegg.

Så snart flyktninger er bosatt, skal de inn i introduksjonsprogrammet for å lære norsk og komme seg ut i utdanning eller jobb.

- For dårlig

Ifølge Statistisk sentralbyrå er 65 prosent av alle bosatte innvandrere i arbeid, mot 77,7 prosent i befolkningen for øvrig.

- Dette er tall med et tydelig budskap. Gjennomgående er resultatet for dårlig, og vi må gjøre det bedre. Noen kommuner er helt nede i 20 prosent sysselsetting blant innvandrere, sier Thommessen.

Thommessen tror noe av løsningen ligger i å ta vare på den kompetansen flyktninger allerede sitter med.

- Jeg tror at når noen kommuner leverer bedre, så er det fordi de klarer å ta vare på kompetansen flyktningene har, og finne plasser hvor den kan brukes, sier han.

TREKKER SEG: Her trekker stortingspresident Olemic Thommessen seg. Video: Stortinget Vis mer

Foreslår bonusordning

Etter avgangen som stortingspresident har Thommessen gått inn i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, og skal fokusere på integreringspolitikk. Han forteller Dagbladet at han gleder seg til å ta fatt på arbeidet.

- Det er mye å ta tak i, og det berører noen av de viktigste oppgavene vi står ovenfor. Vi lever i en tidsalder hvor mennesker flytter, og et av de viktigste suksesskriteriene for et land vil være hvorvidt man makter å få mennesker med en annen bakgrunn integrert i sine samfunn. De som klarer det vil være vinnerne, og de som ikke makter det vil pådra seg store belastninger, sier Thommessen. ​

De tre forslagene som nå legges fram for landsmøtet, skal sørge for å få innvandrere raskere ut i jobb. I tillegg til forslaget om å slippe til private aktører i introduksjonsprogrammet, foreslås det også at talenter kan gå ut av programmet etter ett år, og at det skal gis økonomiske insentiver for aktører som kan gi innvandrere tilbud om opplæring og raskere overgang til arbeid eller utdanning.

- Jeg tror det er mange arbeidsgivere som tenker at det er krevende å ta imot innvandrere. En bonusordning er en tydelig måte å senke denne terskelen på, sier Thommessen.

- Gamle løsninger

Masud Gharahkhani, innvandringspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, mener Høyre heller burde se på kontantstøtten.

- Regjeringens fattigdomsfelle, der innvandrerkvinner belønnes med tusenvis av skattebetalernes penger for å være hjemme, må avvikles. Hvorfor har Høyre stemt ned vårt forslag om å avvikle dette i store byer som Drammen og Oslo?, skriver Gharahkhani i en e-post til Dagbladet.

- Nok en gang ser vi Høyre klamre seg til de samme gamle løsningene der mer privatisering og bonusordninger er det eneste saliggjørende.

​​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!