- Nå har Putin fått et påskudd til å gå inn i Ukraina

USAs president Barack Obamas bombing i Irak kan ha vært unnskyldningen han ventet på.

KLAR FOR INVASJON? Både Nato og Polen mener risikoen for intervensjon i Ukraina er stor. Nå mener eksperter at president Putin har fått unnskyldningen han ventet på. - Han kan kaste argumentet rett tilbake på oss. Foto: EPA/Sergei Chirikov/NTB Scanpix
KLAR FOR INVASJON? Både Nato og Polen mener risikoen for intervensjon i Ukraina er stor. Nå mener eksperter at president Putin har fått unnskyldningen han ventet på. - Han kan kaste argumentet rett tilbake på oss. Foto: EPA/Sergei Chirikov/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske presidenten beordret torsdag sine militære styrker til å utføre angrep for å beskytte en sårbar befolkning som ledd i en humanitær operasjon.

Dette kan være den russiske presidenten om ikke lenge, ifølge New York Times.

Samme unnskyldning Takket være president Barack Obamas strategi om å gjennomføre flyslipp med nødhjelp og luftangrep mot sunnimuslimske jihadister, kan president Vladimir Putin ha fått unnskyldningen han trengte for å gå inn militært i Ukraina.

Til tross for store forskjeller på konfliktene i Irak og Ukraina, vil unnskyldningen være den samme, ifølge analytikere New York Times har snakket med.

- Dette kan gi ham et nytt argument til å rettferdiggjøre dette. Han kan bare kaste det rett tilbake på oss. Om dette er en unnskyldning han trenger eller ikke, er et helt annet spørsmål, men er dette være unnskyldningen han kan bruke? Absolutt, sier tidligere etterretningsoffiser Fiona Hill ved Brookings Institution.

- Han vil alltid bruke ethvert påskudd som passer situasjonen. Et annet spørsmål er om han tror USA er distrahert av det som skjer i Irak og at det gir han muligheten til å gjøre noe i Ukraina, sier dekan James M. Goldgeier ved American University?s School of International Service.

- Stanset russisk invasjon Ukrainske myndigheter hevdet i dag at de stanset en «enorm» russisk militærkolonne på grensa, som forsøkte å komme seg inn i landet forkledd som humanitær hjelp.

- En enorm kolonne nærmet seg den ukrainske grensa, fulgt av russiske styrker og militærutstyr. De skulle visstnok være en humanitær konvoi sendt etter avtale med Røde Kors i Ukraina. Det ser ut til at disse «fredsbevarende styrkene» ville ta seg inn for å starte en væpnet konflikt, sier Valerij Chalij ved president Petro Porosjenkos kontor.

Han mener transitt av kolonna kunne ha provosert til full krig mellom Ukraina og Russland, og sier - uten å gå i detalj - at konvoien ble stanset på diplomatisk vis.

Nato frykter intervensjon Tidligere denne uka gikk Nato ut og advarte mot at Putin ville bruke «humanitær korridor» til Øst-Ukraina som påskudd for å sende soldater, og mente dette var nært forestående.

- Vi er bekymret for at Moskva kan bruke en humanitær korridor eller fredsskapende styrker som et påskudd til å sende soldater til Øst-Ukraina, sa Natos talskvinne Oana Lungescu.

Ifølge Nato har Russland 20 000 soldater langs grensa til Øst-Ukraina. De fleste har kommet til i løpet av den siste uka.

Også den polske statsministeren Donald Tusk har sagt at risikoen for intervensjon har økt betraktelig den siste tida.

- Vi har grunn til mistanke - vi har fått slik informasjon de siste timene - om at risikoen for en direkte intervensjon ganske sikkert er høyere enn den var for noen dager siden, sa Tusk på en pressekonferanse onsdag.

- GA PUTIN ET ARGUMENT: Eksperter mener USAs president Barack Obama ga Russlands president Vladimir Putin et argument da han beordret humanitær operasjon i Irak. Foto: Reuters/Larry Downing/NTB Scanpix
- GA PUTIN ET ARGUMENT: Eksperter mener USAs president Barack Obama ga Russlands president Vladimir Putin et argument da han beordret humanitær operasjon i Irak. Foto: Reuters/Larry Downing/NTB Scanpix Vis mer