Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå har Putin fått lov til å bruke militærmakt mot Ukraina

Kaller hjem Russlands USA-ambassadør.

VIL BRUKE MAKT: Vladimir Putin har fått godkjenningen han trenger til å bruke militærmakt mot Ukraina. Foto: REUTERS/Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin/NTB scanpix
VIL BRUKE MAKT: Vladimir Putin har fått godkjenningen han trenger til å bruke militærmakt mot Ukraina. Foto: REUTERS/Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Putin har fått godkjennelsen han ba om. Vi følger utviklingen i livestudio.

(Dagbladet): Det er svært dramatiske meldinger som kommer fra Kreml i ettermiddag:

SPENT: Opp mot 60 prosent av befolkningen på Krim-halvøya er etnisk russere. Grafikk: Kjell Erik Berg
SPENT: Opp mot 60 prosent av befolkningen på Krim-halvøya er etnisk russere. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

Putin sendte først en anmodning til overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen om å få godkjenning til å bruke militærmakt i Ukraina, opplyser Kreml i en kunngjøring. Ved 1630-tida godkjente overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen bruk av militærmakt på ukrainsk territorium.

Så, få minutter seinere, meldes det at Overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen ber president Putin om å trekke tilbake Russlands USA-ambassadør.

Situasjonen på Krim-halvøya har eskalert lørdag. Ukrainske myndigheter kunngjorde tidligere på dagen at det ukrainske militæret er satt i høyeste beredskap.

Det skal nå være 6000 russiske soldater og 30 pansrede russiske kjøretøy på Krim-halvøya.

Tidligere i dag sa Russland at de ikke utelukker «begrenset bruk av militærmakt på Krim-halvøya», ifølge en talskvinne i overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen. De begrunner ønsket med at de vil «normalisere situasjonen på Krim-halvøya», melder nyhetsbyrået Interfax ifølge NTB.

Situasjonen er svært spent etter at de prorussiske lokalmyndighetene på Krim og den russiske Svartehavsflåten har blitt enige om i fellesskap å vokte offentlige bygninger på halvøya. Luftrommet over Krim-halvøya er stengt. Flere europeiske ledere har gått ut og bedt Russland respektere Ukrainas territorielle integritet.

Samtidig vil ikke Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov anerkjenne utnevnelsen av en prorussisk regionalminister for Krim-halvøya. Sergeij Aksjonov ble tidligere denne uken utnevnt som statsminister for Krim-regionen etter at væpnede menn overtok kontrollen over regionalforsamlingen, skriver NTB.

Men Turtsjynov underskrev lørdag et dekret som sier at utnevnelsen av Aksjonov er ulovlig. Aksjonov har bedt om russisk assistanse for å gjenopprette ro og orden på Krim-halvøya. Krim er den eneste regionen i Ukraina der flertallet av befolkningen er etniske russere.

Hele Norges coronakart