Nå har Putin flyttet 80 prosent av ubåtene til Kola

422 atomstridshoder ved grensen til Norge. Hvert fjerde av Russlands atomvåpen over hele kloden.

ATOMOFFENSIV I NORD:  Her markerer president Vladimir Putin den russiske nordflåtens dag 27. juli i år på basen i Severomorsk på Kola, i Norges nabolag. Foto: Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service/AP/RIA Novosti Kremlin/NTB Scanpix.
ATOMOFFENSIV I NORD: Her markerer president Vladimir Putin den russiske nordflåtens dag 27. juli i år på basen i Severomorsk på Kola, i Norges nabolag. Foto: Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service/AP/RIA Novosti Kremlin/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Russlands militære modernisering og det økende militære nærværet  i Barentshavet stiller det norske Forsvaret generelt og kystvaktflåten spesielt overfor store utfordringer i nordområdene, påpeker forsker og Russland-ekspert Kristian Åtland ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI).

Fredag fortalte nettstedet BarensObserver og Dagbladet om den største militære opptrappingen ved Norges nordligste grense siden Sovjetunionens fall i 1991.

Fra 1. oktober i fjor til 1. oktober i år har antallet atomstridshoder på russiske hender økt fra 1400 til 1643. Storparten av de nye atomvåpnene er klare til bruk på nye ubåter, som har base på Kolahalvøya - bare 120 kilometer fra Grense Jakobselv i den lukkede byen Severomorsk.

96 på hver ubåt Den avstanden er knapt mulig å markere på kartet i forhold til til rekkevidden på 9000 kilometer på de nye russiske ubåt-rakettene. Det er 16 av dem på hver ny ubåt - med seks atomstridshoder på hver rakett.

FFI-forskerens «dypdykk» i den geografiske spredningen av det russiske atomarsenalet, viser en enda tydeligere militær opptrapping utenfor norsk kyst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer