Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå har Putin flyttet 80 prosent av ubåtene til Kola

422 atomstridshoder ved grensen til Norge. Hvert fjerde av Russlands atomvåpen over hele kloden.

 ATOMOFFENSIV I NORD:  Her markerer president Vladimir Putin den russiske nordflåtens dag 27. juli i år på basen i Severomorsk på Kola, i Norges nabolag. Foto: Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service/AP/RIA Novosti Kremlin/NTB Scanpix.
ATOMOFFENSIV I NORD: Her markerer president Vladimir Putin den russiske nordflåtens dag 27. juli i år på basen i Severomorsk på Kola, i Norges nabolag. Foto: Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service/AP/RIA Novosti Kremlin/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands militære modernisering og det økende militære nærværet  i Barentshavet stiller det norske Forsvaret generelt og kystvaktflåten spesielt overfor store utfordringer i nordområdene, påpeker forsker og Russland-ekspert Kristian Åtland ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI).

Fredag fortalte nettstedet BarensObserver og Dagbladet om den største militære opptrappingen ved Norges nordligste grense siden Sovjetunionens fall i 1991.

Fra 1. oktober i fjor til 1. oktober i år har antallet atomstridshoder på russiske hender økt fra 1400 til 1643. Storparten av de nye atomvåpnene er klare til bruk på nye ubåter, som har base på Kolahalvøya - bare 120 kilometer fra Grense Jakobselv i den lukkede byen Severomorsk.

96 på hver ubåt
Den avstanden er knapt mulig å markere på kartet i forhold til til rekkevidden på 9000 kilometer på de nye russiske ubåt-rakettene. Det er 16 av dem på hver ny ubåt - med seks atomstridshoder på hver rakett.

FFI-forskerens «dypdykk» i den geografiske spredningen av det russiske atomarsenalet, viser en enda tydeligere militær opptrapping utenfor norsk kyst.

«Storparten» av de 243 nye russiske atomvåpnene plassert på Kola, er bare økningen.

Av de 1643 russiske atomstridshodene, er 518 plassert på ubåter og andre marinefartøyer.

Fra Stillehavet til norsk nabolag
Og 422 av de 518 atomvåpnene er nå stasjonert i det norske nabolaget.

- Tidligere delte den russiske marinen sin atomkapasitet noenlunde 50-50 mellom nordflåten på Kola og Stillehavsflåten på Kamtsjatka-halvøya. Den interessante utviklingen fra norsk synsvinkel er at russerne nå har forskjøvet den samlede kapasiten til havs til 80-20 i favør Kola.

- Moderniseringen av Russlands kjernefysiske styrker kjernefysiske styrker har hatt høy prioritet de seinere årene, og vil trolig fortsette i tida som kommer, sier FFI-forsker Kristian Åtland til Dagbladet.

 PUTIN ANNO 2014:   President Vladimir Putin hilser på den russiske Nordflåtens kommandør, admiral Vladimir Korolyov, under Marinens dag i Severomorsk 27. juli i år. Foto: Mikhail Klimentyev, Ria-Novosti/AFP/NTB Scanpix.
PUTIN ANNO 2014: President Vladimir Putin hilser på den russiske Nordflåtens kommandør, admiral Vladimir Korolyov, under Marinens dag i Severomorsk 27. juli i år. Foto: Mikhail Klimentyev, Ria-Novosti/AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Bare to av de åtte nye russiske ubåtene med 96 atomstridshoder hver er satt i operativ tjeneste. Den tredje er snart klart etter testing i Kvitesjøen. Og ytterligere fem slik ubåter skal være under russisk marineflagg innen 2020.

Her kan du sjekke tekniske data til den nye russiske ubåt-flåten, Borei-klassen.

- Det var etter konfrontasjonen med Georgia om utbryter-regionene Abkhazia og Sør-Ossetia i 2008 at Putin tok initativ til en storstilt modernisering av hele det russiske forsvaret. Og mye er oppnådd på de seks årene som har gått  siden den gang. Det russiske forsvaret er i dag bedre utstyrt, bedre trent og mer profesjonelt enn det var i 2008.alt de sa om sin militære opprustning da.

- Merkbart større evne og vilje
- Seinest ved konfliktene på Krim har vi sett at store russiske militære enheter har en merkbart større evne til å forflytte seg raskt og tilsvarende vilje til å bruke makt, sier Åtland, som leder Russland-programmet ved Forsvarets Forskningsinstitutt.

- Hvilke praktiske konsekvenser skaper det for Norge og NATO ?

 PUTIN ANNO 2000:  Vladimir Putin på flåteinspeksjon i Severomorsk 6. april 2000 i sin første presidentperiode. Det har skjedd en merkbar modernisering av den russiske marinen og militære styrke generelt siden den gang. Foto: ITAR-TASS/AP/NTB Scanpix.
PUTIN ANNO 2000: Vladimir Putin på flåteinspeksjon i Severomorsk 6. april 2000 i sin første presidentperiode. Det har skjedd en merkbar modernisering av den russiske marinen og militære styrke generelt siden den gang. Foto: ITAR-TASS/AP/NTB Scanpix. Vis mer

- Det er skapt grunnlag for økt mistenksomhet og mistro mellom øst og vest. Etter reaksjonene på det som skjedde på Krim i vinter, blir for eksempel ikke lenger den norske forsvarsattacheen i Moskva invitert til russiske informasjonsmøter. Og han får ikke lenger adgang til russiske militærområder. Det militære samarbeidet mellom Norge og Russland, og mellom Russland og Norge er lagt på is.

Mer risiko i rutine
- Hvordan kan den russiske atomopptrappingen på Kola og den generelle forverringen av Russlands forhold til NATO påvirke det norske Sjøforsvaret spesielt ?

- Helt trivielle rutineoppdrag som Kystvaktens inspeksjoner av russiske fiskefartøy stiller store krav til ryddighet for at bagatellmessige spørsmål ikke skal eskalere til store problemsaker. Det har ikke oppstått noen slik situasjon foreløpig, sier FFI-forsker Kristian Åtland til Dagbladet.

 - MERKBARE ENDRINGER PÅ SEKS ÅR:  Forsker og Russland-ekspert Kristian Åtlund. Foto: FFI.
- MERKBARE ENDRINGER PÅ SEKS ÅR: Forsker og Russland-ekspert Kristian Åtlund. Foto: FFI. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!