Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå har rettssaken begynt

HAAG (Dagbladet): Slobodan Milosevic (60) er tiltalt for drap på kvinner og barn, voldtekt, henrettelser og ekstrem grusomhet. Nå har rettssaken begynt i Haag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overfor ham sitter sjefanklager Carla del Ponte (55). Disse to er de egentlige motstanderne i denne historisk enestående straffesaken, den første krigsforbryterprosessen mot et statsoverhode i Europa siden oppgjøret med nazilederne i Nürnberg for over 50 år siden. Foruten at begge er jurister av bakgrunn, har de og en annen egenskap felles: De gir aldri opp.

Fra første stund vil Milosevic forsøke å ydmyke og latterliggjøre den sveitsiske aktoren med det fargede blonde håret og stålblikket bak de svarte brilleinnfatningene.

USA og NATO

Han vil framstille prosessen som «seiersjustis», iscenesatt av USA og NATO for å rettferdiggjøre angrepskrigen i Kosovo og ødeleggelsen av Jugoslavia. Han vil agere martyr, i en prosess der hele det serbiske folket sitter på tiltalebenken.

Like innbitt vil «korsfareren for rettferdighet», som del Ponte kalles, kjempe for å bevise at Milosevic sto i spissen for å renske Kosovo og store deler av Bosnia og Kroatia for ikke-serbere i det hun betegner som et «kriminelt foretakende» for å skape et Stor-Serbia.

Massedrap

Del Ponte vil gi en sammenfatning av tiltalen når straffesaken starter. Først vil hun gjøre Milosevic ansvarlig for massakrene på minst 900 og for fordrivelsen av 800000 kosovoalbanere. Så vil hun gå inn på Bosnia, der Milosevic er tiltalt for folkemord, og forbrytelsene i Kosovo. Egentlig går hun baklengs i tid for forbrytelsene som tiltalen omfatter.

- Dette er som å legge taket først når man bygger et hus. Dette opplegget vil hun aldri lykkes med, sier Beograd-juristen Dragoslav Ognjanovic, en av Milosevics juridiske rådgivere. Milosevic vil forsvare seg selv i retten. Han har nektet å utnevne forsvarere siden han anser domstolen som illegitim.

- Hvordan kunne min politikk i Kosovo være uttrykk for en storserbisk målsetting? Kosovo er jo en del av Serbia, vil Milosevic svare, når han seinere i dag får ordet til innledning.

Han satte aldri sin fot i Kosovo mens konflikten raste. Han satt ved i Beograd og ble behandlet som likemann av statsledere og fredsmeklere. Hvordan kunne han vite hva enkelte av hans offiserer foretok seg ?

Ved å rokke aktors påstander om Kosovo, håper Milosevic å sprenge prosessen før aktor kommer fram til Bosnia og Kroatia.

Like sikker er del Ponte på å bevise at Milosevic, som øverstkommanderende for de jugoslaviske styrkene, ga ordren til massakrene i Kosovo.

Tøff dame

Hun vil bruke sine erfaringer fra sin mangeårige kamp mot italiensk og russisk mafia, som aktor i fødebyen Lugano og som sveitsisk riksadvokat, et arbeid som førte til et nært samarbeid og vennskap med mafiajegeren Giovanni Falcone i Milano, som ble myrdet i 1992. Selv slapp hun fra det med livet under et attentatforsøk på Sicilia. Hvert år i mai drar hun på pilegrimsreise til Falcones grav.

Også som aktor i Haag siden 1999 har hun vist seg som en nådeløs jeger. Hun innrømmer at hun er besatt av oppgaven.

Etter skilsmisser fra to latinske menn som forventet at hun skulle ofre seg for hjemmet, slår hun med beklagelse fast at hun ikke har noe privatliv.

ERFAREN AKTOR: Carla del Ponte, her omgitt av sikkerhetsvakter, er en dreven anklager, blant annet med bakgrunn som riksadvokat i hjemlandet Sveits.
SPILLER MARTYR: Slobodan Milosevic nekter å la seg assistere av advokat, og vil selv føre saken når han i dag sitter på tiltalebenken i krigsforbryterdomstolen i Haag.
Hele Norges coronakart