Nå har sjansen økt dramatisk for kaos på republikanernes landsmøte

Trump vant Florida, men det går mot et «brokered convention» etter at Kasich tok Ohio.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PALM BEACH/OSLO (Dagbladet): Dagbladet var til stede på Donald Trumps eksklusive Mar-A-Lago-klubb i Palm Beach, hvor eiendomsmogulen holdt sin pressekonferanse klokka 03 norsk tid.

Tradisjonen tro, skrøyt han av hvor bra han gjør det på meningsmålingene. 

Han gjentok de samme poengene som han har gjort i tidligere taler.

- Å vinne som dette, og særlig her i Florida som er mitt andre hjem, er helt utrolig, sa Trump, mens medarbeiderne hans gikk rundt og delte ut stabler med sigarer til politifolk og andre som arbeider på stedet.

Kan bli kaos Men i horisonten venter det mørke skyer som kan gjøre livet surt for Trump.

For mens Trump vant i Florida, så vant John Kasich i Ohio. Ifølge Politico, så øker dette sannsynligheten «dramatisk» for en «contested convention» eller «brokered convention» som det også kalles.

Eller som Politico beskriver det: «Kaos»

«Brokered convention» innebærer nemlig et scenario der ingen av de gjenværende kandidatene - Donald Trump, Ted Cruz eller John Kasich - vil ha flertall på Republikanernes landsmøte i Cleveland i juli.

Det vil i så fall bety at landsmøtet må forhandle seg fram til en kandidat, gjennom flere runder med avstemninger der de andre kandidatenes delegater kan gå sammen for å stemme fram en annen vinner enn Trump.

Mulig samarbeid Et mulig utfall, er at Cruz og Kasich samarbeidet mot Trump, ved å stille som kandidat som henholdsvis president og visepresident.

Ifølge CNN og NTB må Donald Trump vinne rundt 60 prosent av de gjenværende delegatene for å få de 1.237 delegatene som gir ham rent flertall på Republikanernes landsmøte i Cleveland i juli.

Etter tirsdagens nominasjonsvalg har Trump 621 delegater, etterfulgt av Cruz med 395 og Kasich med 138.

Det er svært lite sannsynlig at hovedutfordreren Ted Cruz kan klare å ta igjen eiendomsmogulens forsprang. Og selv med tirsdagens seier ligger Kasich håpløst langt bak. Kasich har selv forskuttert at ingen av kandidatene kommer til å ha rent flertall, skriver Politico.

Rubio trakk seg For senator Marco Rubio ble det en skuffende «supertirsdag». Han trekker sitt presidentkandidatur etter å ha tapt hjemstaten Florida med klar margin til Donald Trump.

Etter at nederlaget i Florida var klart, sa 44-åringen at han innstiller valgkampen og gir opp håpet om å vinne presidentvalget i 2016.

- Da jeg bestemte meg for å stille, ville jeg ha en valgkamp som var optimistisk med tanke på vårt land framtid, sa Rubio til sine tilhengere på en valgvake i Miami.

Tirsdagens resultater vil trolig føre til at kreftene i partiet som jobber mot Trump vil revurdere sin egen posisjon, og forsøke å samle seg om en kandidat. Cruz mener han er den eneste kandidaten igjen som kan ta Trump, men Trump avfeier de som sier at den nye situasjonen kan skade ham.

- De skjønner ikke grunnleggende fysikk, grunnleggende matte, sier Trump ifølge Politico.

Clinton gruser Sanders Demokraten Hillary Clinton ser ut til å ha sikret seg seieren i alle de fem statene som stemte tirsdag.

Hun tok en soleklar seier i nøkkelstaten Florida med nesten dobbelt så mange stemmer som Bernie Sanders. Også i Nord-Carolina, Ohio og Illinois sikret hun seg flest stemmer.

Missouri er den eneste staten der nattas vinnere ennå ikke er offentliggjort onsdag morgen, norsk tid. Med 99 prosent av stemmene opptelt leder Clinton over Sanders (49,6 mot 49,4) og Trump har en knepen ledelse over Cruz (40,8 mot 40,6).