Nå har terrorgruppene IS og Boko Haram funnet hverandre

FNs sikkerhetsråd er bekymret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag møtes en rekke ledere til en konferanse for å finne ut hvordan terrorgruppa Boko Haram skal bekjempes. Den nigerianske presidenten Muhammadu Buhari vil ta imot representanter for Benin, Kamerun, Chad og Niger. Også Frankrikes Francois Hollande, Storbritannias utenriksminister Philip Hammond og USAs viseutenriksminister Antony Blinken er på plass.

De vil diskutere bekymringen fra FNs sikkerhetsråd: Nære bånd mellom Nigerias terrorgruppe Boko Haram og terrorgruppa IS.

Møtes i Libya Den amerikanske viseutenriksministeren, som allerede er i Nigeria, sier at han er bekymret over rapportene om at Boko Haram-krigere drar til Libya, hvor IS har økt sin kontroll de siste månedene.

- Vi har sett at Boko Haram har blitt mer effektive i måten å kommunisere på. Det ser ut til at de har fått hjelp fra Daesh (IS, journ.anm). Vi har informasjon om at gruppene har mer kontakt og mer samarbeid, og dette er noe vi ser nærmere på, og som vi må få slutt på, sier han ifølge BBC.

Alarm Også de 15 medlemslandene i FNs sikkerhetsråd har uttalt «alarm over Boko Harams bånd med IS». De roser også den nigerianske presidentens initiativ om å holde sikkerhetsmøtet i Abuja.

Allerede i fjor sverget Boko Haram-gruppa troskap til IS. Boko Haram fortsetter å «undergrave fred og stabilitiet» i Vest- og Sentral-Afrika, melder FNs sikkerhetsråd i en uttalelse. 

- Stopp volden FNs sikkerhetsråd ber nå Boko Haram om å umiddelbart stoppe volden, overgrepene og bruddene på menneskerettighetene i Lake Chad Basin-regionen, hvor de er alvorlig bekymret over situasjonen. Organisasjonen melder om terrorangrep, drap og vold mot sivile, herunder mot kvinner og barn.

Kidnappinger, voldtekter, sex-slaveri og annen seksuell vold - og rekruttering av barn samt ødeleggelse av eiendom blir også begått av Boko Haram, ifølge FNs sikkerhetsråd.

Lake Chad Basin-regionen er nå inne i en enorm humanitær krise. 4,2 millioner mennesker sliter med å få nok mat. I de nordlige statene Borno og Yobe, risikerer rundt 184 barn å sulte ihjel hver dag, skriver rådet i en pressemelding.

TAGGER TILSTEDEVÆRELSE:  Boko Haram har laget sin karakteristiske logo på en vegg i Damask. Her har terrorgruppa kidnappet mer enn 400 kvinner og barn. Nigerianske militærstyrker har nå tatt tilbake kontrollen av byen. Foto: Joe Penney / Reuters / Scanpix
TAGGER TILSTEDEVÆRELSE: Boko Haram har laget sin karakteristiske logo på en vegg i Damask. Her har terrorgruppa kidnappet mer enn 400 kvinner og barn. Nigerianske militærstyrker har nå tatt tilbake kontrollen av byen. Foto: Joe Penney / Reuters / Scanpix Vis mer