Nå har våren kommet til Norge

I alle fall statistisk sett.

VÅREN ER HER! Helt ytterst på kysten kan værstatistikerne nå fastslå at våren har kommet. Men lenger inn i landet vil det ta tid før vi kan erklære vårsesong. Disse damene på Røros må vente, for der er det fortsatt vinter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VÅREN ER HER! Helt ytterst på kysten kan værstatistikerne nå fastslå at våren har kommet. Men lenger inn i landet vil det ta tid før vi kan erklære vårsesong. Disse damene på Røros må vente, for der er det fortsatt vinter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Nå er våren her», fastslo svenske Aftonbladet i går. Dagbladet tok en sjekk, og jammen har den ikke kommet til Norge også.

-  Vi kan si at våren er i ferd med å komme langs hele kysten, fra Sørlandskysten opp til Karlsøy i Troms, sier værstatistiker Stein Kristiansen til Dagbladet.

Den meteorologiske definisjonen på vår er sju dager i strekk med en gjennomsnittstemperatur over null grader. Det har vi langs store deler av kysten i Norge nå.

Vår i Sverige I sju dager har svenske meteorologer målt en gjennomsnittstemperatur på over null grader på øya Vinga i Göteborgs skjærgård og Nidingen, en øy i Kungsbacka, litt sør for Göteborg.

I Sverige er det bare på øyer, og ikke på fastlandet, at våren har kommet.

- På land blir det ganske kaldt på nettene. Det blir noen minusgrader på nettene selv om det er pluss på dagen, sier Gustav Åström i Sveriges Meteorologiske och Hydroliska Institut.

Vår langt oppover Da Meteorologisk institutt skulle sjekke ståa i Norge, så det først mørkt ut.

- For Norge som helhet har våren definitivt ikke kommet. Den har i alle fall ikke gjort det på Hvaler. Og har det ikke kommet der, eller på Færder, har det ikke kommet noen steder, sier værstatistiker Kristiansen.

Men så går vi litt lenger sør, til Oksøy i Kristiansand kommune. Der har de hatt over null grader i snitt i seks dager i strekk nå. Fra Lista i Vest-Agder og langs kysten i Rogaland, helt ytterst i skjærgården, har imidlertid hatt sju dager i strekk. Det er vår. Det samme gjelder helt ytterst på kysten av Hordaland. Vigra utenfor Ålesund har hatt hele åtte dager på rad.

- Noen måler vår med fem dager i strekk. Du kan gå helt opp til Nordlandskysten, Lofoten- og Vesterålen og Karlsøy og finne sju dager, sier Kristiansen.

Med unntak, selvsagt. Sommer defineres som sju dager i strekk med mer enn ti grader, vår er over null.

Østlandet blir værvinner De siste dagene har det vært fint vær på Sør- og Østlandet, og det finværet fortsetter ut uka. Nord-Norge har mer variabelt vær.

- Det blir lange perioder med sol på Sør- og Østlandet, sier vakthavende meteorolog Ingrid Bentzen til Dagbladet.

Sørlandsfylkene hadde opp mot seks grader mandag, mens det er verre med vårfølelsen andre steder i landet.

- På Vestlandet og i Trøndelag blir det bygevær med sludd og snø, så det er ikke akkurat noe vår der heller. I Nord-Norge er det variabelt vær, men det blir nok litt opphold og perioder med sol. Men det er Østlandet og Sørlandet som har det beste været, sier Bentzen.

Dårligere neste uke Mange har vinterferie denne uka, og ferierer man på østsiden av fjellene, blir det sol og fint vær på vintersportsstedene. Gode nyheter for deg som liker lange turer på ski.

Og helt ute på kysten, i skjærgården, kan våren nytes allerede. I alle fall statistisk sett.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer