Nå har vi aksjefond for 123 milliarder kroner

Aksjefondene fortsatte å stige i august. Dette er fondene som bidro mest.

AKSJEFOND: Børsoppgangen har løftet verdien på aksjefondene til norske privatkunder til 123 milliarder kroner. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
AKSJEFOND: Børsoppgangen har løftet verdien på aksjefondene til norske privatkunder til 123 milliarder kroner. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Norske personkunder hadde ved utgangen av august 122,7 milliarder kroner direkte plassert i fond, hvorav 76,2 milliarder kroner i aksjefond.

Beholdningen i aksjefond hadde da steget med 620 millioner kroner i løpet av august. Samtidig viste tall fra Verdipapirfondenes Forening tidligere i dag at norske personkunder innløste aksjefond for netto 383 millioner kroner i august.

Nordiske fond dro lasset I beholdningsendringen ligger to elementer: tegning/innløsning og verdistigning. Innløsningen på 383 millioner kroner trakk isolert sett beholdningen ned. Dermed var det verdistigningen som likevel ga beholdningen et løft.

Verdistigningen som kom norske personkunder i aksjefond til del i august ble nærmere bestemt 1.003 millioner kroner (620 + 383).

Går vi inn på de enkelte kategoriene av fond, ser vi at nordiske aksjefond steg 256 millioner kroner i løpet av måneden.Globale aksjefond løftet seg med 179 millioner kroner, mens orske aksjefond bidro med en verdistigning på 78 millioner kroner i august.

10 milliarder "rikere" i år At norske personkunder ved utgangen av august hadde 76,2 milliarder i aksjefond, tilsvarer en beholdningsøkning på 8.662 millioner kroner siden nyttår. I samme periode har norske personkunder innløst aksjefond for netto 1.434 millioner kroner.

Norske personkunder har dermed hatt en verdistigning på 10.096 millioner kroner (8.662 + 1.434) på sine aksjefond så langt i 2013.

Opp i september Etter at hovedindeksen og fondsindeksen på Oslo Børs hhv. steg 0,3 og falt 0,4 prosent i august, har trenden vært tydeligere utover i september.

Så langt i årets niende måned har hovedindeksen steget 1,8 prosent, mens fondsindeksen er opp 2,1 prosent.

Tallene her er eksklusive "pensjonsmidler med fondsvalg", som viser aktiviteten fra personkunders plasseringer via livsforsikringsmidler med fondsvalg, innskuddspensjon direkte i fondsforvaltningsselskap og individuell pensjonssparing (IPS).

Flere nyheter Aksjer er ut, renter er inn
Forbrukerombudet reagerer på ulovlige lån
Bare millionærer skal betale formuesskatt