Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna møtes med abort-rush på Stortinget:

- Nå har vi en regjering som er gått helt østers

Tolv stortingspolitikere krever abortsvar fra Erna Solberg og resten av regjeringen under Stortingets spørretime i morgen.

KREVER SVAR: .
Partileder Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet sender i alt åtte spørsmål om abort til Erna Solberg (H) og hennes regjering i morgen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
KREVER SVAR: . Partileder Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet sender i alt åtte spørsmål om abort til Erna Solberg (H) og hennes regjering i morgen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg har åpnet døra på gløtt for å forhandle om abortloven. Det må hun nå svare for i Stortinget i morgen.

Solberg møter ikke i den muntlige, spontane spørretimen – det er regjeringen selv som avgjør hvilke ministere som skal svare, og de har denne uka sendt utenriksminister Ine Eriksen Søreide (Høyre), eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) og forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (Venstre).

Abortstrid: Erna Solbergs forsøk på å møte KrF i abortspørsmålet møter motstand. Hadde hun forventa at det skulle bli så mye oppstyr? Video: Tori Aarseth og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Men Stortingsrepresentantene kan også stille skriftlige spørsmål til statsrådene, som statsrådene får forberede seg på før de svarer i Stortinget.

Totalt tolv spørsmål denne uka er rettet inn mot abort. Av disse står Ap for åtte.

- Det er spørsmål fra andre partier også. For oss er dette en anledning når det er spørretime. Vi har ikke koordinert med andre partier, men jeg tror det viser at dette vekker engasjement. Nå har vi en regjering som er gått helt østers. Vi har en likestillingsminister som ikke vil uttale seg om abortspørsmålet. Hun vil ikke engang si om hun står på Høyres program. Det synes jeg er nærmest uholdbart, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Vil ikke uttale seg

Han viser til at barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (Høyre) ikke har villet uttale seg om abortdiskusjonen i mediene.

Til tross for at hun, som Dagsavisen påpekte mandag, er ambassadør for «She Decides», som jobber for kvinners rette til abort verden over.

Det er noe også Kari Elisabeth Kaski fra SV har bitt seg merke i.

- Dette er en likestillingssak. Dette handler om kvinners rettigheter til å bestemme over egen kropp, og likestillingsministeren har vært helt taus. Jeg synes det er helt utrolig, men det tyder jo på at hun ikke har tenkt til å løfte en finger for å kjempe for kvinners rettigheter innad i regjeringen, sier Kaski.

Hun har stilt et skriftlig spørsmål der hun ber likestillingsministeren svare på hvordan hun i et likestillingsperspektiv stiller seg til forslaget om å fjerne abortlovens 2C.

Helleland kommer imidlertid ikke til å svare, det gjør i stedet helseminister Bent Høie.

KREVER ERNA-SVAR: Ap-leder Jonas Gahr Støre vil be om abort-avklaring fra statsminister Solberg under spørretimen i morgen. Foto: Christian R. Christensen
KREVER ERNA-SVAR: Ap-leder Jonas Gahr Støre vil be om abort-avklaring fra statsminister Solberg under spørretimen i morgen. Foto: Christian R. Christensen Vis mer

- Jeg synes ikke noe særlig om det. Helseministeren skal få svare på de spørsmålene som knytter seg til helseaspektet rundt dette, og oppfølgingen i helsevesenet. Dette er en likestillingssak. Man skulle tro vi ikke hadde noen likestillingsminister i dette landet, når hun ikke kan stå fram i en så viktig sak for kvinner, sier Kaski.

I Aserbajdsjan

Fra Barne- og likestillingsdepartementets presseavdeling får Dagbladet opplyst at Helleland er på reise i Aserbajdsjan denne uka.

- Spørsmålet handler om abort og abortloven, det er helseministerens ansvar å svare i Stortinget for en lov som ligger i hans konstitusjonelle portefølje, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

- Som likestillingsminister har jeg ansvar for regjeringens gjeldende likestillingspolitikk, der retten for kvinner til å bestemme over egen kropp er en grunnleggende rettighet. Statsministeren har vært tydelig på at kvinners rettigheter ikke skal svekkes, sier hun videre.

Hun vil ikke svare på om hun kan gå med på å endre abortloven.

- Spørsmål om regjeringsforhandlingene må rettes til Høyres partiledelse, avslutter barne- og likestillingsministeren.

Ber om abortavklaring

Jonas Gahr Støre, som 2. november fikk regjeringsdøra i ansiktet av KrFs årsmøte, har bedt om en abortavklaring i sitt spørsmål til Erna Solberg i morgen.

- Mens tillitsvalgte i KrF har vært tydelige på at KrF forventer at færre skal få innvilget abort, har statsministeren sagt at kvinners rettigheter ikke skal svekkes. Kan statsministeren avklare om en regjering ledet av henne vil foreslå lovendringer som fører til at kvinner som med dagens lovverk får innvilget abort, ikke vil få det?, spør han.

- Det er naturlig å stille det spørsmålet i lys av de forventningene som Kjell Ingolf Ropstad har spilt opp. Han sa i debatten KrF hadde at stemmer du på meg, så får du endringer i abortloven og færre aborter. Det er det han går til forhandlingene med. Så sier Erna Solberg at hun er villig til å snakke om det, sier Støre til Dagbladet.

- Ap har laget en aksjon

Statsminister Erna Solberg mener derimot at de mange spørsmålene fra Arbeiderpartiet likner en aksjon.

- Ap har laget en aksjon i spørretimen om et tema som kan bli gjenstand for forhandlinger mellom fire parter. De bruker spørretimen til en politisk aksjon, det må de gjerne gjøre. Det vil ikke komme noen nye opplysninger, sier Solberg.

Hun mener Ap har fått svar gjentatte ganger om hva som er regjeringens politikk.

- Dagens regjering har ingen planer om å gjøre endringer i abortloven. Høyre har vært åpne for å diskutere disse spørsmålene i eventuelle forhandlinger under en tydelig forutsetning, at kvinnens rettigheter ikke skal svekkes, sier Solberg.

Ikke bare KrF-vennlig

I dag la Støre også fram Arbeiderpartiets alternative budsjett. Her legger de inn tre milliarder kroner mer enn regjeringen på klimatiltak, en budsjettpost som nok KrF kunne ha likt. Derimot kutter de kontantstøtten i sitt budsjett, og øker ikke barnetrygden .

Under budsjettfremleggelsen ble Støre spurt om han ikke med dette gir Ropstads fløy i partiet gode argumenter for å lykkes i forhandlingene med Solberg-regjeringen.

- Nei. Vi skal selvfølgelig ikke lage budsjett etter andre partiers førstevalg. Det er naturlig at vi legger fram våre primærposisjoner, svarte Støre da kontant.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!