- Nå har vi ett fokus: å bidra og støtte så godt vi kan

Alvorstynget Statoil-sjef Helge Lund orienterte om gisselsituasjonen i Algerie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klokka 07.30 holdt Statoils konsernsjef Helge Lund pressekonferanse om gisselsituasjonen i Algerie, der tolv av selskapets ansatte holdes som gisler.

Alvorstynget En alvorstynget Lund understreket at all innsats rettes mot dem som er fanget på In Aménas-anlegget i Øst-Algerie, samt deres pårørende.

- Vi jobber langs flere spor. Løsningen, altså rundt det å frigi gislene, er jeg forhindret fra å kommentere. Det andre er å sikre at vi har tilgjengelige ressurser, og følge opp våre ansatte og pårørende, sa konsernsjefen.

- Nå har vi ett fokus: å bidra og støtte så godt vi kan.

Han ville ikke kommentere om det på noe tidspunkt blir aktuelt å gå inn i forhandlinger med gisseltakerne.

- Når det gjelder selve situasjon rundt løsningen av gisselsituasjonen, kan ikke vi si noe, sa Lund.

Statoils toppsjef ba om forståelse for at selskapet ikke kan gå ut med mer informasjon om gisselsituasjonen nå.

- Vi må være tilbakeholdne med opplysninger, fordi vi ikke ønsker å bidra til at situasjonen for dem [der nede] svekkes, sier Lund.

Han opplyste også at Statoil har økt beredskapen ved enkelte andre anlegg i utlandet.

- 41 fanget Det var for litt over et døgn siden gassanlegget In Aménas - som Statoil driver sammen med britiske BP og det statlige algeriske oljeselskapet Sonatrach - ble angrepet av ei væpnet gruppe. Flere ble drept, og angivelig skal til sammen 41 personer fra opptil ti land nå være angripernes gisler.

Gislene hevder at et framstøt fra den algeriske hæren ble slått tilbake i går kveld. Et fransk gissel har via en TV-stasjon meldt at enkelte har fått bombebelte påsatt.

Den algeriske militante islamisten Mokhtar Belmokhtar antas å stå bak aksjonen, som trolig kan kobles til Frankrikes militære framstøt mot islamister i nabolandet Mali.

STORMET: Gassanlegget In Aménas i Øst-Algerie ble i går stormet, og flere titalls personer, hvorav 9 nordmenn, ble tatt som gisler. Foto: KJETIL ALSVIK / AFP / NTB SCANPIX
STORMET: Gassanlegget In Aménas i Øst-Algerie ble i går stormet, og flere titalls personer, hvorav 9 nordmenn, ble tatt som gisler. Foto: KJETIL ALSVIK / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer