Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå har vi lagt det bak oss

Valla smiler igjen. - Det lå ingen prestisje i virkemidlene , sier Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Både statsministeren, Bjarne Håkon Hanssen, og representantene fra arbeidstakere og arbeidsgivere framstod i kveld som strålende fornøyde med tilleggsavtalene til den såkalte IA-avtalen som nå er i boks.

• Les hele rapporten fra sykefraværsutvalget her.

• Se selve tilleggsavtalene her.


-2,5 prosent lavere fravær

Den opprinnelige målsettingen om å kutte sykelønnsutbetalingene med 2,5 milliarder kroner er ifølge regjeringen innfridd uten mer bruk av oljepenger. En tiltakspakke på rundt en milliard kroner kombinert med endrede anslag for både sykefravær og skatteinntekter gjør at regjeringens regnestykke går i balanse.


Tiltakene skal gi en nedgang i sykefraværet på én prosent i 2007, på toppen av et allerede nedjustert anslag for neste år - som gjør tallet totalt 2,5 prosent lavere enn i år.

Utvalget foreslår blant annet økt arbeidsgiveransvar og tettere oppfølging, kjøp av helse- og rehabiliteringstjenester for å få syke raskere tilbake på jobb, økt tilretteleggingstilskudd og sterkere sanksjoner ved manglende oppfølging.

- Har lagt det bak oss

image: - Nå har vi lagt det bak oss

Jens Stoltenberg, som selv har ledet utvalget, er glad for å ha fått til en enstemmig innstilling, og ville i dag ta brodden av alt bråket tidligere i høst.


- Om ikke annet har det bidratt til økt oppmerksomhet rundt sykefraværet. Men har aldri investert prestisje i hvilke virkemidler som skulle tas i bruk, sier statsministeren, som understreker viktighetene av at trepartssamarbeidet i arbeidslivet fungerer.

- Hvis det bare hadde vært snakk om spare penger for staten, har jeg andre forslag. Men de har jeg luftet før, med, hva skal jeg si, varierende entusiasme som resultat, spøkte Stoltenberg på pressekonferansen i kveld.

LO-leder Gerd Liv Valla mener at forholdet mellom regjeringen og fagbevegelsen ikke har tatt skade av den bitre konflikten.


- Det har vi nå lagt bak oss, vi takler å være uenige. Vi har bevart IA-avtalen og samtidig funent tiltak som vil fraværet til å gå ned, sier hun.

På direkte spørsål betegner hun forholdet til Bjarne Håkon Hanssen i dag som «greit». Også Finn Bergesen smilte bredt i dag.

- Det har vært en positiv prosess. Det viktige er at det nå legges økt press på alle parter for å få sykefraværet ned, sier NHO-lederen.

FULL ENIGHET: LO-leder Gerd Liv Valla, NHO-leder Finn Bergesen og statsminister Jens Stoltenberg kunne omsider signere på det samme dokumentet om reduksjon i sykefraværet. Foto: SCANPIX
FULL ENIGHET: LO-leder Gerd Liv Valla, NHO-leder Finn Bergesen og statsminister Jens Stoltenberg kunne omsider signere på det samme dokumentet om reduksjon i sykefraværet. Foto: SCANPIX Vis mer
Hele Norges coronakart