STOR KONTRAST: Det er tørt i Skandinavia, men vått på kontinentet. Det går klart fram av denne oversikten, som viser skyer og lynnedslag. Kart: Lightningmaps.org
STOR KONTRAST: Det er tørt i Skandinavia, men vått på kontinentet. Det går klart fram av denne oversikten, som viser skyer og lynnedslag. Kart: Lightningmaps.orgVis mer

Nå har vi penest vær i Europa

Mens kontinentet plages av kraftig regn og torden, er det finvær i hele Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Akkurat nå - og i de nærmeste dagene framover - har faktisk Norge og resten av Skandinavia det klart beste været i Europa. Mens vi over hele landet kan nyte tørt og varmt vær de nærmeste dagene, plages store deler av kontinentet av styrtregn og tordenvær.

- Mesteparten av Norge og store deler av Skandinavia for øvrig vil ha pent vær i mange dager framover, sier Øyvind Johnsen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

- Men i store deler av det sentrale Europa - øst for et belte som strekker seg fra det vestlige Tyskland og sørover mot Middelhavet - er det sammenhengende nedbør og voldsom tordenaktivitet. Resten av kontinentet har spredt nedbør, opplyser han.

Kraftig høytrykk De mest utsatte stedene er sørlige deler av Tyskland og Polen, men den sammenhengende nedbøren og tordenværet plager også tilliggende områder som deler av Italia og sørøstlige Frankrike - og slik vil det altså holde seg i flere dager framover.

Meteorolog Johnsen forklarer at kontrasten mellom Norge og kontinentet følger skyldes et kraftig høytrykk som dekker store deler av Skandinavia.

- Høytrykk vil som regel være sterkere enn lavtrykk, og høytrykkene som ligger over oss nå, fortrenger lavtrykkene i alle andre retninger, blant annet kontinentet, sier han.

Lisbeth Håvik, vakthavende meteorolog ved StomGeo, forklarer at det vi ser, er en mekanisme i været over Europa som helhet.

- Det er vanlig at når det er tørt her, er det vått der, og omvendt, sier hun.

Hun opplyser at også i vanligvis «tørre» land som Spania, Portugal og Hellas blir det spredte byger framover.

Sommervær Johnsen ved Meteorologisk institutt opplyser at deler av landet allerede har sommervær, med stigende temperaturer godt over 20 grader og rolige vindforhold. Over helga kan flere steder i Sør-Norge få opp mot 25 grader.

- I Nord-Norge er det større variasjon, med lavere temperaturer, men også der er det fint vær, sier han.

Høytrykket over Skandinavia vil til slutt bli svakere, opplyser Håvik ved StormGeo.

- Det kan føre til nedbør i helga - men det ser ut til at finværet holder seg til og med lørdag, sier hun.