TROFE:  Iraks statsminister Nuri al-Maliki legger fram bildebevis i Bagdad i går på at al-Qaida-toppen Abu Ayyub al-Masri er drept. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
TROFE: Iraks statsminister Nuri al-Maliki legger fram bildebevis i Bagdad i går på at al-Qaida-toppen Abu Ayyub al-Masri er drept. FOTO: REUTERS/SCANPIX.Vis mer

- Nå har vi tatt dem

al-Qaidas to topper i Irak drept i stormangrep. Visepresident Joe Biden: - Kan være spikeren i kista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Her står Iraks statsminister Nouri al-Maliki med bildet av jaktbyttene både han og Det hvite hus og Pentagon har ventet på i flere år.

Først gikk statsministeren ut på en pressekonferanse i Bagdad i går og fortalte at landets sikkerhetsstyrker har drept de to lederne av Al-Qaida i landet.
Han viste fram bildene av to lik for å dokumentere at Abu Omar al-Baghdadi  og Abu Ayyab al-Masri ble drept søndag.

De har vært regnet som al-Qaidas lederduo i Irak og «most wanted» siden terrorgruppens grunnlegger og ubestridte sjef Abu Musab al-Zarqawi ble drept for snart fire år siden.

Kort etter bekreftet den amerikanske militære ledelsen og visepresident Joe Biden fra Washington DC at al-Qaida-lederne var drept.

- Dette kan ha vært spikeren i kista for al-Qaida i Irak, kommenterte visepresidenten i amerikansk språkdrakt og bildebruk: «potentially devastating blow».

Tilbaketrekking i augustVisepresidenten  understreket at søndagens aksjon ble ledet av irakiske sikkerhetsstyrker med amerikansk militær støtte.
President Barack Obama har tidfestet tilbaketrekkingen av amerikanske soldater allerede til august i år, og hans mannskap har sterkt behov for et «mission completed»-stempel med et irakisk statsapparat som har kontroll innenfor egne grenser.

Og statsminister Nouri al-Maliki trenger disse jakttofeene i den kaotiske politiske situasjonen som har rådet siden valget uten vinner i mars i år.

Irakiske og amerikanske styrker hadde kartlagt et hus om lag 80 kilometer nordvest for Bagdad i Thar-Thar-området, i kjerneområdet for al-Qaida i Irak. Huset, som ligger bare 10 kilometer fra Saddam Husseins hjemby Tikrit, ble angrepet med amerikanskstyrt UH-60 Black Hawk-helikopter og bakkestyrker.

Hule under huset
al-Baghdadi og al-Masri ble funnet døde i en hule i bakken under huset. Også al-Baghdadis sønn, en av al-Masris nære medarbeidere og en amerikansk soldat ble drept i angrepet.

Soldaten satt i angrepshelikopteret, som styrtet. Amerikanske militære myndigheter sa i natt at helikopteret ikke styrtet som følge av at det ble beskutt.

 MOST WANTED:  al-Qaida-toppen Aby Ayyab al-Masri. FOTO: IRAKS REGJERING/REUTERS/SCANPIX.
MOST WANTED: al-Qaida-toppen Aby Ayyab al-Masri. FOTO: IRAKS REGJERING/REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Irakiskse myndigheter har to ganger tidligere sagt at de har drept al-Baghdadi uten å legge fram noen dokumentasjon. En presset statsminister al-Maliki er blitt beskyldt for å ta diktet opp hans identitet.

I går fortalte offisielle amerikanske militærkilder at mannens egentlige identitet er Hamid Dawud Muhammad Khalili al-Zawi.

Egyptiskfødte al-Masris virkelige navn har lenge vært kjent som Abdul-Monim al-Badawi. Hans startet sin karriere i al Qaida i Afghanistan på slutten av 1990-tallet.

Både irakiske og amerikanske ledere sier at viktig etterretningsmateriale ble funnet under søndagens aksjon.

Nyhetsbyrået Reuters har spurt Irak-ekspert Peter Harling om betydningen av at de to al-Qaida-toppene er borte. Han er adskillig mer nøktern enn «sjefsjegerne».

- Endrer ikke mye
- Den politiske situasjonen i Irak er svært ustabil for tiden, og denne historien vil bli glemt etter at statsminister al-Maliki har fått overskrifter i 48 timer. Erfaringene den siste tiden tilsier ikke at situasjonen endrer seg mye selv om et par ledere blir drept, sier kommenterer eksperten.

 MOST WANTED:  al-Qaida-toppen Abu Omar al-Baghdadi. FOTO: IRAKS REGJERING/REUTERS/SCANPIX.
MOST WANTED: al-Qaida-toppen Abu Omar al-Baghdadi. FOTO: IRAKS REGJERING/REUTERS/SCANPIX. Vis mer